Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ


Ομιλία του Γ. Τσόγκα Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017»


Παρασκευή, 09-12-2016

κ. Υπουργοί και κ. συνάφελφοι,

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 διεξάγεται θα έλεγα σε ιστορικές συγκυρίες, αφού η χώρα μετρώντας τις πληγές της από τά μνημόνια, πού η αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερε αβίαστα, ήδη κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρώτη φορά από το έτος 2008, η ανεργία μειώνεται, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών κινείται ανοδικά, το ενδεκάμηνο
Ιανουαρίου-Νοεμβρίου παρουσιάζει πλεόνασμα πέραν του στόχου, η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτει, έντονη είναι η επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες, τά επιτόκια των δεκαετών ομολόγων άφησαν τα ρετιρέ του 12% και περιορίζονται με καθοδική πορεία στο 6,4%, η δεύτερη αξιολόγηση είναι κλεισμένη περίπου στο 95%, συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναπάντεχα καλύτερα από τη συμφωνία του Μαϊου, ο προϋπολογισμός προγραμματίζει σοβαρές κοινωνικές παροχές στά πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης και ο Πρωθυπουργός της χώρας χθες βράδυ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης τών χαμηλών εισοδημάτων, αναδιανέμοντας τον πλεονάζοντα κατά τη συμφωνία, παραγόμενο πλούτο υπέρ των αδυνάτων με αντιδιαμετρική λογική, ότι περισσότερα θα πάρει όποιος έχει ολιγότερα, έτσι θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη για 1.600.000  συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ, ταυτόχρονα αναστέλλεται  η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, χωρίς να επηρεασθεί η συμφωνία με τους εταίρους, στο παραμικρό.
Εσείς κύριοι της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι τά σημάδια της ανάκαμψης είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, περί άλλων τυρβάζετε και άδετε, ψευδόμενοι και εξαπατώντες τη λαϊκή συνείδηση, παραποιώντας ενσυνείδητα την πραγματικότητα και κατασυκοφαντώντας εμάς τους συντελεστές που μάχονται για τη διάσωση της χώρας, αρνείσθε να συμβάλετε έστω κατ’ελάχιστο θετικά στην πορεία της εξόδου από την κρίση, και έχετε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ενοχής.
Όμως αυτή η ιδιότυπη αρνησικυρία υποκρύπτει φοβικά σύνδρομα, κακοβουλία, καιροσκοπισμό και πολιτική δειλία, χωρίς διάθεση για συνεισφορά, και συμβολή στις κοινωνικές ανάγκες.
Έτσι η κυβέρνηση στριμωγμένη όχι απλά ανάμεσα σε δύο ελέφαντες, τη συνολική αντιπολίτευση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ανάμεσα στις δικές σας φαντασιώσεις και τις δικές σας ενοχές, επιμένει να αφήσει τα αριστερά της προτάγματα στο διάβα της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας της και  ζητά την υπερψήφιση του προυπολογισμού.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιδιώκοντας ένα success story για τις λαϊκές τάξεις, κάμνει σαφή αναφορά στις εργασιακές σχέσεις, την παιδεία και την υγεία, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και στοχεύει στη δόμηση της στρατηγικής του αναφοράς, πού θα του δώσει τη δυνατότητα να υπερβεί τον ίδιο του τον εαυτό και ενδεχομένως  να τον ξεπεράσει!
Και τηρουμένων των αναλογιών κατέθεσε για ψήφιση τον υπό κρίσιν προυπολογισμό, κυριαρχούμενο από έναν αναπτυξιακό ρεαλισμό, με πρόβλεψη για πλεονάσματα, πρόβλεψη για κοινωνικές δαπάνες, πού σηματοδοτούν την τεράστια προσπάθεια πού καταβάλει η κυβέρνηση νά συγκρατήσει την κοινωνική συνοχή, να απομακρύνει τη διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών και να προσδώσει στις επιλογές της, μικρές αλλά σταθερές ανάσες, πού θα διασφαλίζουν και τεκμηριώνουν μια θετική πορεία της οικονομίας και κυρίως τη μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας, επενδυτικής άνοιξης και προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, στο δρόμο πρός την οικοδόμηση ενός οργανωμένου και σύγχρονου κράτους μακριά από τον λαϊκισμό, πολύ κοντά όμως στα λαϊκά συμφέροντα.
Υπό το πρίσμα αυτό και έχοντας εκτελέσει σχεδόν το 90-95% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, από τά μικροστοιχεία της οικονομίας φαίνεται ότι η ανάπτυξη το 2016 θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου, η 2η αξιολόγηση σίγουρη  και η έξοδος από την κρίση στο 2017 ορατή όσον ποτέ άλλοτε, καθόσον:
- ήδη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016 η οικονομία κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, όπως αναμένεται και για το τέταρτο τρίμηνο. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και εξέρχεται από την ύφεση, αν αναλογισθεί κανείς ότι η τελευταία ανάπτυξη καταγράφεται το έτος 2008, ενώ τό 2016 έχουμε υπέρβαση του στόχου κατά 0,5% ήτοι περίπου κατά 1δίς.
-η κατεύθυνση και η ταχύτητα της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων (spreads) ήσαν το καλοκαίρι στο 9% και τώρα έπεσαν στο 6,4 με 6,5% περίπου, ποσοστό πού υποδηλώνει ότι προσεγγίζει το κατώφλι πέραν του οποίου τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να γίνονται δεκτά στις αγορές.
-η συμπεριφορά τών καταθέσεων εμφανίζει καθαρή εισροή για 5ο συνεχόμενο μήνα, πού δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ενώ στα χρόνια της κρίσης συνέβαινε το αντίθετο.
-το πλεόνασμα του ενδεκάμηνου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου εμφανίζει υπέρβαση του στόχου κατά  2,44 δίς.
- ο στόχος του πλεονάσματος το 2017 υπολογίστηκε στο 2% αντί του προβλεπόμενου 1,75%., οδε ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 προβλέπεται να κινηθεί στο 2,7%.
Τέλος η σημαντική πρόσφατη συμφωνία της 6ης-12-2016 δίνει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία, όχι τόσον για την ονομαστική μείωση του χρέους  20% του ΑΕΠ αλλά και 45 δίς μέχρι το 2060, αλλά προσθέτει πόντους αξιοπιστίας στην Ελληνική οικονομία, οπότε με το διαβλεπόμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προεξοφλείται η  ένταξη της χώρας στο σύστημα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δηλαδή  το QE, πού θα καθορίσει εν πολλοίς το χρόνο δανεισμού της χώρας από τις αγορές.  
Ούτω λοιπόν έχοντας αναπτύξει αυτή τη δυναμική η ελληνική οικονομία, μείωσε την ανεργία στο 23% από 27% και κατάφερε να εγγράψει στον υπό ψήφιση προυπολογισμό της 760 εκ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ για την υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, χωρίς να θιγούν τά βασικά επιδόματα, όπως τά οικογενειακά και των αναπήρων που θα καλύψει περίπου 700.000 δικαιούχους, ανανεώνοντας την προσδοκία βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους.
Επίσης, ποσό 250 εκ. ευρώ θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 100 εκ. θα προστεθούν για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών και τη προστασία της πρώτης κατοικίας τους από τις αναγκαστικές κατασχέσεις.
Κ.κ συνάδελφοι,
ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έβαλε ΣΤΟΠ στην κατακρήμνιση του κοινωνικού κράτους, στην ψευδολογία της ΝΔ και  στις ψευδεπίγραφες ευαισθησίες της!
Έβαλε επίσης ΣΤΟΠ στο success story της ΝΔ και αποκάλυψε τα μυθεύματά της,  που ισχυρίστηκε και εξακολουθεί να το πράττει, ότι το 2014 οδηγούσε τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο, και τότε  ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν έβαλε πλάτη!
Πρόκειται για έναν απίστευτο μύθο, που δεν έχει καμία βασιμότητα.Με την ψευδολογία αυτή ότι δήθεν η χώρα έβγαινε από το μνημόνιο, θα σταθώ σε δύο σημεία, ότι ο στόχος ήταν για το 2014, 1,5% να καλύψει, κάλυψε όμως μόνο 0,2 οπότε υπελείφθη κατά 1,3 που σημαίνει ότι νέα μέτρα έρχονταν στην πορεία και σε συνδυασμό με τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα των επόμενων ετών 3,5 και 4,5% εφεξής μέχρι το 2018 , προφανώς οι ανάγκες υπερέβαιναν τα 20 δις.
Δηλαδή η απόλυτη καταστροφή, υπό την έννοια αυτή η απόφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να μήν στηρίξει τις επιλογές της αυτές ήταν εθνική υποχρέωση.
Ετσι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έθεσε τά θεμέλια σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας, ολοκλήρωσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση, ψήφισε τον αναπτυξιακό νόμο, έθεσε σε διαδικασία το ΕΣΠΑ, αξιοποίησε τις χρηματοδοτήσεις τών επενδυτικών Τραπεζών και τελικά έφθασε στο τέλος του 2016 η οικονομία να έμφανίζει θετικό πρόσημο και η πρόβλεψη της μεγένθυνσής της για το 2017 νά είναι 2,7%.
Κ.κ. Βουλευτές,
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σταδιακά, μεθοδικά και δίκαια αποκαθιστά τις αδυναμίες και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εκσυγχρονίζει το κράτος, αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο, με διαφάνεια, ισότητα και αλληλεγγύη προς τους αδυνάτους, όπως ακριβώς πρέπει να ασκείται η εξουσία και η κυβερνητική πολιτική σε ένα κράτος δικαίου, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια σύγχρονη και  Δημοκρατική κοινωνία.
Υπό τους όρους αυτούς σας καλώ να ψηφίσετε τον 2ο προυπολογισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, διότι αποτελεί ορόσημο, την έξοδο από την κρίση που γονάτισε τη χώρα η οποία όμως ανακάμπτει, κάτω από την πλοήγηση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Σας ευχαριστώ