Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Καιρός: Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του με πολικό ψύχος - Χιόνια και στην Αθήνα

Καιρός: Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του με πολικό ψύχος - Χιόνια και στην Αθήνα

- Ο καιρός θα δείξει δυο πρόσωπα μέσα σε μια εβδομάδα! Καλοκαιρία μέχρι την Παρασκευή και σφοδρές βροχοπτώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο 
- Ο Δεκέμβριος θα μπει με χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας! 
- Διαβάστε την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη για το πως θα βγει ο Νοέμβριος και πως θα μπει ο Δεκέμβριος

Μπορεί ο καιρός να είναι ήπιος μέχρι το Σάββατο, όμως, στη συνέχεια έρχονται βροχές από τα δυτικά ενώ τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου έρχεται δριμύ ψύχος και χιόνια ακόμη και στα πεδινά.
Οικογένεια βαρομετρικών χαμηλών επηρεάζει το σύνολο της δυτικής Ευρώπης
προκαλώντας στις περιοχές αυτές κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες. Στον αντίποδα στην ανατολική Ευρώπη η επικράτηση υψηλών πιέσεων έχει σαν αποτέλεσμα την καλοκαιρία με μοναδική παραφωνία τις χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και νωρίς το πρωί αλλά και τις ομίχλες. Το σκηνικό αυτό χαρακτηρίζει και τον καιρό της περιοχής μας και μάλιστα με θερμοκρασίες που αγγίζουν κυρίως στα δυτικά της χώρας μας τους 19 με 21 βαθμούς κελσίου, τιμές λίγο πιο πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα.
Όμως αυτό είναι προσωριν γιατί, όταν φτάσουμε στο Σαββατοκύριακο τα βαρομετρικά χαμηλά από την δυτική Ευρώπη θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και αφού πρώτα πλήξουν την Ιταλία με σφοδρές βροχοπτώσεις φαίνεται να επηρεάζουν και τη χώρα μας κι έτσι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το σκηνικό του καιρού φαίνεται να αλλάζει από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και καταιγίδες που τοπικά φαίνεται να είναι και ισχυρές με έμφαση τη δυτική Ελλάδα αλλά και την επικράτηση ισχυρών νοτιάδων με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.
Έτσι λοιπόν ο Νοέμβριος θα μας αποχαιρετήσει με βροχερό σκηνικό θυμίζοντάς μας ότι ανήκει στους φθινοπωρινούς μήνες, κάτι το οποίο παραλίγο να ξεχάσουμε μιας και η απουσία βροχών είναι κάτι παραπάνω από αισθητή για το σύνολο κυρίως της ανατολικής και νότιας χώρας. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Νοέμβριος κλιματολογικά θεωρείται από τους πιο βροχερούς μήνες για την χώρα μας όπου στατιστικά καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται μεγάλες ραγδαιότητες!

Δριμύ ψύχος το Δεκέμβριο 

Στη συνέχεια μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου όπου φαίνεται να μπαίνει με πολύ άγριες διαθέσεις με την θερμοκρασία να σημειώνει κατακόρυφη πτώση ενώ θα χιονίσει ακόμα και μέσα σε πόλεις μέσα στις οποίες πολύ πιθανόν να είναι και η Αθήνα!
Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι ο σχηματισμός ενός ΩΜΕΓΑ εμποδισμού όπως λέγεται στην Μετεωρολογία ο οποίος φαίνεται πως θα χτυπήσει στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης με τάση μετατόπισης ανατολικότερα. Επιφανειακά αναμένεται να έχουμε έναν ισχυρό συνδυασμό ενός εκτεταμένου κέντρου υψηλών πιέσεων στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης με ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ρωσίας.
Ο συνδυασμός αυτός θα οδηγήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες από την περιοχής της Σκανδιναβίας να κινηθούν γρήγορα νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και την περιοχή μας. Ταυτόχρονα φαίνεται να σχηματίζεται βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τροφοδοτώντας με υγρασία τα χαμηλά και μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου σε συνδυασμό με τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα δώσουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής και βόρειας χώρας.
Νεότερα σχετικά με αυτή την εξέλιξη θα έχουμε τις επόμενες ημέρες μιας και καθώς θα προσεγγίζεται ημερολογιακά η κατάσταση θα σταθεροποιούνται ολοένα και περισσότερα τα προγνωστικά στοιχεία οπότε και θα μπορούμε να αναλύσουμε την κατάσταση με περισσότερη βεβαιότητα.


Κλέαρχος Μαρουσάκης - Φυσικός-Μετεωρολόγος Ε-Τν 

newsit.gr