Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τα απορρίμματα

Aγεφύρωτο είναι πια το χάσμα μεταξύ της περιφερειακής αρχής και μερικών δημοτικών αρχών σε σχέση με τα απορρίμματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα τεκταινόμενα της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ.
Μερικοί δήμαρχοι και αιρετοί οι οποίοι βρίσκονταν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν για να εισπράξουν την άρνηση του προεδρείου, του περιφερειάρχη αλλά και της πλειονότητας των συμβούλων. Ύστερα από τη μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε, οι δήμαρχοι αποχώρησαν από την αίθουσα φανερά απογοητευμένοι και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής έκανε λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στους αιρετούς εκλεγμένους που εκφράζουν το σύνολο της Περιφέρειας... 

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, είπε ότι  Έπρεπε να ακουστεί η άποψη των δημάρχων. Με ευλάβεια εμείς ακούσαμε τις εισηγήσεις και είχαμε δικαίωμα να απαντήσουμε για αυτά. Η κωλυσιεργία των δύο χρόνων που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί, δημιούργησε και αυτό. Έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Βασιζόμενοι στον τοπικό σχεδιασμό να κάνουμε τις δικές μας διαχειρίσεις, να αποφασίσουμε ομόφωνα και να καθορίσουμε τον ΠΕΣΔΑ. Αυτός ο ΠΕΣΔΑ στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία για να γνωμοδοτήσουν. Και καλέσαμε τον μελετητή να διορθώσει.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός επέρριψε την ευθύνη για την αποσιώπηση της φωνής των δημάρχων στον περιφερειάρχη προσωπικά και στην  πλειοψηφία των συμβούλων, αλλά και στο προεδρείο, με επιχειρήματα αστεία, όπως είπε. «Οι Δήμοι θα αιτηθούν αυξήσεις των τελών από 80% έως 300% για τη διαχείριση. Δεν ήθελαν να ακούσουν την ευθύνη που έχουν. Πήραν την ευθύνη το 2011 για να λύσουν το πρόβλημα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Πέμπτη χρονιά, και δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε καν τον σχεδιασμό. 
Ο κ. Σκαντζός, δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κυνουρίας, από την πλευρά του, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός: «Σήμερα έπεσαν οι μάσκες. Ο Τατούλης με τη στενή του παρέα φοβάται τους περιφερειακούς δικούς του συμβούλους, γι' αυτό μας αφαίρεσε τον λόγο... 
Τον λόγο έλαβε μετά ο κ. Πετσέλης Χρήστος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας Άργους - Μυκηνών: «Τη διαχείριση να την κάνουν οι Δήμοι, γιατί αυτοί έχουν τα σκουπίδια. Σκοπός είναι να έχουμε τα λιγότερα κόστη. Όταν από 45 ευρώ με την ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουμε 120, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Τρία πράγματα επιβαρύνουν το ζήτημα: Τα 28 χρόνια, τα σύμμεικτα που θα ελέγχει μια επιτροπή την ποσότητα και που μονομερώς θα αποφασίζει για το κόστος».
Τέλος, δήμαρχος Συκιωνίων, ο κ. Σπ.Σταματόπουλος  επεσήμανε: «Θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για την πραξικοπηματική αφαίρεση του λόγου από τους δημάρχους, για να μην ακουστεί η αλήθεια. Να μην ακουστούν οι αποφάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, που μιλάνε και αυτές για τοπική διαχείριση.  
Οι δηλώσεις των αιρετών των Ο.Τ. Α. Πελοποννήσου στο  video του arcadiaportal.gr