Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

«Ζήτω η Ελλάς!» από τον Ομπάμα Η εμπνευσμένη ομιλία ενός Παγκόσμιου Ηγέτη έγινε από την Ελλάδα (βίντεο)


Με ελληνικές λέξεις και με υποδοχή σταρ έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αφού αποθεώθηκε με το που ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενους στους παριστάμενους είπε  «Ηello Greece, thank you», «γεια σας» και «Καλησπέρα» ευχαριστώντας την κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα και τον λαό της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή.Μάλιστα κάποιος από το κοινό είπε κάτι για το Σικάγο, με τον κ. Ομπάμα να το σχολιάζει χαμογελώντας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού πρόσθεσε πως ήθελα να δει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και «να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας».
Συνέχισε κάνοντας αναφορές στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Μάλιστα τόνισε «οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους Έλληνες και πολλοί ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας».
Αναφέρθηκε ακόμα και στον Ελληνα μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος αγωνίζεται στο NBA και για τον οποίοι οι Αμερικάνοι «ζητωκραυγάζουν». Πρόσθεσε δε «Μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν. Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες, στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης, γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος». Μάλιστα τις λέξεις δημοκρατία και κράτος της είπε στα ελληνικά...