Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Πότε οι μελανιές οφείλοντα σε σοβαρή ασθένεια του αίματος

stogiatro.gr

ΠΙΣ: Δράσεις για την πρόληψη της γρίπης, ανησυχία για την ελονοσία

pis.jpg
Δράσεις για την πρόληψη της γρίπης, αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προκειμένου να μην έχει φέτος η Ελλάδα τον περσινό μεγάλο αριθμό θυμάτων. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχίες για τις εξελίξεις στο θέμα της ελονοσίας.

Διαβάστε περισσότερα


Πότε οι μελανιές οφείλοντα σε σοβαρή ασθένεια του αίματος


bruisestogia.jpgΣτην συντριπτική τους πλειονότητα οι μελανιές είναι ένα αισθητικό πρόβλημα, αποτέλεσμα ενός ελαφρύ τραυματισμού, το οποίο δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Σπανιότερα, όμως, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η μελανιά (μώλωπας), δημιουργείται όταν, λόγω ενός χτυπήματος, σπάσουν αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα μια μικρή ποσότητα αίματος να διαρρεύσει στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από αυτό και να «παγιδευτεί» εκεί. Αρχικά δημιουργείται ένα μαύρο/μπλε σημάδι, το οποίο καθώς υποχωρεί αλλάζει χρώμα.
Πρώτες βοήθειες
Εάν η μελανιά έχει προκύψει από χτύπημα, το οποίο δεν έχει προκαλέσει αιμορραγία, μουσκέψτε μια πετσέτα με κρύο νερό, τυλίξτε με αυτήν λίγο πάγο και τοποθετήστε τη πάνω στην περιοχή για 10 λεπτά. Προκειμένου να υποχωρήσει πιο σύντομα, επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα, για μία με δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό.
Απευθυνθείτε σε γιατρό αν:
Η μελανιασμένη περιοχή παρουσιάζει οίδημα και πονάει
Εξακολουθεί να προκαλεί πόνο τρεις ημέρες μετά  από έναν ελαφρύ τραυματισμό
Εμφανίζετε συχνά, μεγάλες ή επώδυνες μελανιές, ιδιαίτερα εάν εμφανίζονται στον κορμό, την πλάτη ή το πρόσωπο ή αναπτύσσονται χωρίς προφανή αιτία
Κάνετε  εύκολα μώλωπες και έχετε ιστορικό σημαντικής αιμορραγίας, (π.χ. κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής διαδικασίας ή του τοκετού)
Διακρίνετε κάποιο αιμάτωμα (εξόγκωμα ) πάνω στο μελανό σημείο
Παρουσιάζετε αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα, κατά την ούρηση ή κατά την αφόδευση
Ξαφνικά εμφανίζετε μώλωπες, χωρίς να έχετε ανάλογο ιστορικό
Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ευκολίας στους μώλωπες ή αιμορραγίας