Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

«Καλά νέα» για την Ορεινή Κορινθία ! - Προστατεύομενο προϊόν η Φάβα Φενεού !

Εμφάνιση dimitropoulos_korinthia1.jpg

Σε μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά όπου πολλά κτήματα δεν τρυγήθηκαν, υπήρξαν αρκετές καταστροφές σε πολλά μέρη του τόπου μας από ξηρασία, δυνατές βροχές και χαλάζι, όπου οι εκτιμήσεις/αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αργούν προκλητικά, όπου οι τιμές πώλησης εντός και εκτός Ελλάδος δεν ήταν οι αναμενόμενες, μια ευχάριστη είδηση από την Ευρώπη ήταν αυτό που αρκετοί περιμέναμε.

Πολλές φορές, όλο το τελευταίο διάστημα μιλώ δημόσια για την ισχυροποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, την ουσιαστική ενίσχυση του Κορίνθιου αγρότη και παραγωγού με τέτοια «εργαλεία/όπλα» που θα βάλουν στο προϊόν του την σφραγίδα που αρμόζει, με σκοπό να βγούμε ως τοπική οικονομία ακόμα πιο γερά στις αγορές παγκοσμίως, να φέρουμε χρήμα και να δημιουργήσουμε δουλείες.

Παραθέτω ορισμένα στοιχεία από τον διεθνή τύπο για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης : https://www.neweurope.eu/press-relea…/daily-news-15-09-2016/

**Η Κομισιόν αποφάσισε: «Προστατεύομενο προϊόν η φάβα Φενεού»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρησης του ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβας Φενεού» πραγματοποιείται κυρίως στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας
.
Η τεχνογνωσία των τοπικών μας παραγωγών, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του προϊόντος «Φάβα Φενεού».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα κατέθεσε η «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιάτου».

Η εξέλιξη με τη νέα αυτή απόφαση της Κομισιόν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δίνει νέα πλεονεκτήματα στους τοπικούς παραγωγούς του Φενεού Κορινθίας, κυρίως όσον αφορά τη διεύρυνση των εξαγωγών και τη γνωριμία με νέες αγορές.

Η φάβα Φενεού χαρακτηρίζεται ως πιο ήπια, απαλή και γλυκιά από της Σαντορίνης και δίνει ένα χυλό βελούδινο σε υφή.

Καλλιεργείται πολλές δεκαετίες στο πανέμορφο οροπέδιο του Φενεού, στην ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο πάνω από 700 μ. που περιβάλλεται από κατάφυτα δάση. Εκεί, το έδαφος είναι εύφορο και τα νερά άφθονα και το μικροκλίμα της περιοχής δίνει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά στο όσπριο και στο φαγητό. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας συντελεί επίσης στην ιδιαιτερότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Διατροφικά, η φάβα χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή τροφή καθώς περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλλιο, βιταμίνες B,C,E, φολικό οξύ, χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. (πηγή:http://greenagenda.gr/)

Χρήστος Δημητρόπουλος