Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Συνάντηση κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Σουηδικού Κοινοβουλίου αναφορικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Εμφάνιση IMG_2016_08_25_080.jpg
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, με βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Σουηδικού Κοινοβουλίου, αναφορικά με το Προσφυγικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε χτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σουηδίας κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κύριος Αντώνιος Συρίγος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Χρήστος Μαντάς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κύριοι Ιωάννης Κεφαλογιάννης και Γεώργιος Γεωργαντάς. Επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας ήταν η κυρία Beatrice Ask, Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Σουηδικού Κοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδας για την αξιοπρεπή υποδοχή και διαβίωση των προσφύγων στο έδαφός της, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αυτή αντιμετωπίζει, γεγονός που τόνισε και η σουηδική αντιπροσωπεία. Σύμπτωση απόψεων υπήρξε επίσης σε καίρια ζητήματα του προσφυγικού, όπως η ανάγκη σεβασμού των ανθρώπινων αξιών, η τήρηση των διεθνών συμφωνιών, καθώς και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως τονίστηκε  από το σύνολο των βουλευτών και των δύο αντιπροσωπειών, το προσφυγικό αποτελεί διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα και στο πλαίσιο αυτό η διαχείρισή του απαιτεί διαρκή και δυναμική συνεργασία.