Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ας μη γίνει η Κορινθία ένας απέραντος σκουπιδότοπος….



Της Γιώτας Μπάγκα
Διανύουμε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου η οποία ενόψει και του δεκαπενταύγουστου είναι η πιο τουριστική εβδομάδα και εβδομάδα αιχμής. Η εικόνα ωστόσο που κυριαρχεί σε πολλούς δήμους του Νομού μας είναι οι ξέχειλοι κάδοι σκουπιδιών και η αποφορά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάδοι αρπάζουν φωτιά και δημιουργούν περιβαλλοντικές απειλές, εικόνες απαράδεκτες για ένα τουριστικό, αρχαιολογικό και εμπορικό Νομό όπως ο Νομός Κορινθίας.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών έπρεπε να έχει ήδη λυθεί.  Το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος είναι αβάστακτο. Οι πολίτες που βλέπουν το βιοτικό επίπεδό τους να διολισθαίνει μέρα με την ημέρα – και όχι μόνον εξ αιτίας των σκουπιδιών- πιέζουν για άμεσες λύσεις. 

Η κυβέρνηση μετά από  μια ακόμα «Υπερήφανη» διαπραγμάτευση με την εταιρεία που είχε αναλάβει το ζήτημα κατάφερε αφ’ ενός να καθυστερήσει την επίλυση του προβλήματος και επομένως να το διογκώσει και αφ ΄ετέρου να παραδώσει μια συμφωνία χειρότερη από αυτήν που είχε αρχικά κατατεθεί. Και τώρα κάθεται και κοιτά αμέριμνη, αμέτοχη, απαθής και ανεύθυνη το κόστος των επιλογών της να βαραίνει τους ώμους των πολιτών. Από την άλλη, κάποιοι δήμαρχοι καταθέτουν σειρά προτάσεων οι οποίες – όσο αγαθές κι αν είναι οι  προθέσεις- θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί και υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και οι οποίες για   να υλοποιηθούν χρειάζονται πολλά χρόνια και πολλά κεφάλαια με αμφίβολα αποτελέσματα. Οι Δήμαρχοι που διοίκησαν για πολλές τετραετίες την πόλη τους έπρεπε να είχαν εμπιστευθεί τους πολίτες τους, τις συλλογικότητες και τους συλλόγους σε ζητήματα περιβαλλοντικά όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έπρεπε να είχαν προβλέψει τη διόγκωση του προβλήματος.  Έπρεπε  μαζί με τους πολίτες να έχουν εκπονήσει και υλοποιήσει σχέδια για την ορθή και περιβαλλοντικά μελετημένη διαχείριση των σκουπιδιών. Ήξεραν τι συμβαίνει. Άλλωστε η ΕΕ δεν άφηνε να ξεχαστεί το θέμα με τα πολλά πρόστιμα που μας επέβαλε. Ας μην παριστάνουν κάποιοι τις μωρές παρθένες αναζητώντας λάδι για το λυχνάρι  τους ενώ ο Νυμφίος έχει ήδη προσπεράσει.
Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χρήμα  . Πρακτικές και υλοποιήσιμες προτάσεις έχουν κατατεθεί. Μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιους ή να μην συμφέρουν άλλους. Είναι όμως οι μόνες έτοιμες και οι μόνες άμεσα υλοποιήσιμες. Και στην τελική συμφέρουν τους πολίτες.
Εν τω μεταξύ ο Νομός μας κάθεται  ήδη πάνω σε μια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βόμβα η οποία πολύ φοβούμαι ότι έχει ήδη απασφαλίσει….