Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ο βουλευτής Μαντάς, δεν είναι πια εδώ – Βρήκε τη "Τζένη Τζένη" του - Ο Ανδρέας Μπάρκουλης σε ηλικία 80 ετών "έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων».

Φωτογραφία Facebook / Ανδρέας Μπάρκουλης
«Σταματήστε! Καπετάνιε στοπ! Βουλευτής Μαντάς εδώ, μέλλων υπουργός Ναυτιλίας». Είναι η τελευταία σκηνή της ταινίας Τζένη – Τζένη, μια από τις πολλές που πρωταγωνίστησε ο Ανδρέας Μπάρκουλης στη σπουδαία καριέρα του. Και η ατάκα «βουλευτής Μαντάς εδώ, μέλλων υπουργός Ναυτιλίας» είναι μια από τις πολλές που έχουν μείνει στην... ιστορία. Στο τέλος εκείνης της σκηνής, η Τζένη Καρέζη πέφτει μαζί του στη θάλασσα.

Οι δυο τους θα ξανα... "συναντηθούν" στη «γειτονιά των αγγέλων». Όπως και με την "Τρελή Σαραντάρα" του, τη Ρένα Βλαχοπούλου ή τη "Μαίρη" του Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο βουλευτής Μαντάς, ο Μιμίκος, ο Δημήτρης Τουρκάκης, ο γοητευτικός βιολιστής που "έκλεψε" την καρδιά της Ρένας Βλαχοπούλου στην "Σαραντάρα" δεν είναι πια εδώ. Σε ηλικία 80 ετών, μετά από γιγάντια μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, έφυγε από τη ζωή.

Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Πέθανε μετά από μακρά νοσηλεία αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας με εισαγωγές σε νοσοκομεία. Το βράδυ της Δευτέρας (22.08.2016) η υγεία του Ανδρέα Μπάρκουλη επιδεινώθηκε, ενώ πριν λίγες μέρες είχε βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμενε εξαιτίας της σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού και της καρδιακής ανεπάρκειας που τον ταλαιπωρούσε.
Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση, την ίδια χρονιά, ήταν στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Από τότε και για μία εικοσαετία περίπου (έως το 1973) υπηρέτησε τα περισσότερα θεατρικά είδη (εκτός από το αρχαίο δράμα), κλασικούς, σύγχρονους -Έλληνες και ξένους- συγγραφείς, υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του (Ντ. Ηλιόπουλος, Β. Κύρου, Μ. Αρώνη, Χρ. Ευθυμίου, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Σ. Γιούλη, Μ. Μυράτ, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Κοντού, Μ. Χρονοπούλου, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Αλ. Λαδικού κ.ά.).

Ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Όταν επέστρεψε, κατέθεσε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές ερμηνείες του. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, εμφανίστηκε σε περίπου 80 θεατρικά έργα.
Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84) .
Η «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» ήταν από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, καθώς τα προβλήματα της υγείας του, του στέρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες την επαφή του με το «σανίδι».
 Στον κινηματογράφο, από το 1957 που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης, στην «Μαρία Πενταγιώτισσα» έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες, μερικές από τις οποίες ήταν: «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας», «Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ’ αγαπάς;» κ.ά.

Και στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων» (1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Ακόμη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες.
Ο ηθοποιός είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος ήταν με την Αλέκα Στρατηγού και ο τελευταίος με την Μαίρη Μπάρκουλη, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλα. Είχε τρία παιδιά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ