Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα στην Τουρκία ( ροή ειδήσεων)

LIVE: Πραξικόπημα στην Τουρκία! Ο στρατός έστειλε mail στους δημοσιογράφους ότι ανέλαβε την εξουσία της χώρας - Κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση Απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Με ανακοίνωση που αποδίδεται στις Ενοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς στην είσοδο του αεροδρομίου «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.

Συνεχής ενημέρωση:


  • Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεαρχίας.
  • Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, ακολούθησε επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ 
  •  Με δική του πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Διοικητή της ΕΥΠ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία
  • Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ρεπόρτερ του NTV
  • Κρατούνται όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα -ανάμεσά τους ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων- μεταδίδουν το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu
  • Ο Ερντογάν (ο οποίος βρίσκεται στην Αλικαρνασσό) είναι καλά - CNN Turk
  • Σταμάτησε να μεταδίδει το TRT Haber, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι
  • Όλες οι πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν
  • Μπλόκο σε Facebook, Twitter και Youtbe
Επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέγερση από τμήμα του στρατού λέγοντας ότι πρόκειται για απόπειρα από ομάδα εκτός της ιεραρχίας, αποφεύγει ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη πραξικόπημα. Λέει ότι κλήθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας «για να κάνουν αυτό που πρέπει». Ο Γιλντιρίμ μίλησε για «εξέγερση από τμήμα του στρατού», λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος να το χαρακτηρίσουμε πραξικόπημα», και κάλεσε σε ηρεμία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι μία μικρή ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.

«Η εκλεγμένη κυβέρνηση παραμένει στα ηνία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός» ανέφερε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όσον αφορά στη Δημοκρατία». όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.

Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την Άγκυρα. Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό θα ετοιμάσουν σύντομα νέο Σύνταγμα!
Εδώ και λίγα λεπτά ο στρατός έχει καταλάβει την κρατική τηλεόραση. Από τη στιγμή που έγινε αυτό η κρατική τηλεόραση παίζει συνέχεια το ίδιο δελτίο καιρό.
Ο άφαντος μέχρι τώρα Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από λεπτό σε λεπτό αναμένεται διάγγελμα όπως μεταδίδει το Stratfor.