Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Πύρινα μέτωπα φωτιάς σε Λακωνία, Χ'ιο. Μέγαρα και Εύβοια

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/06/fotia-dervenoxoria-1000-1.jpg

Κάτοικοι και πυροσβέστες σε Χίο, Κιλκίς, Κάρυστο και Αρεόπολη αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει και κατακαίνε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις, κάνοντας στάχτη τα πάντα στο πέρασμά τους.
Στη Χίο, το νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού έχει κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται κοντά στη μεγάλη φωτιά να δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στη Χίο έχουν ως εξής: 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 72 στρατιώτες, 16 πυροσβεστικά οχήματα, 15 δημοτικές υδροφόρες, 6 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 2 ιδιωτικά χωματουργικά μηχανήματα, έξι ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.
Επίσης αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες, σύμφωνα με το τοπικά μέσα της Χίου.
Στο Κιλκίς φωτιά εκδηλώθηκε στις 9:40 σε χορτολιβαδική έκταση όπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και οκτώ οχήματα.
Επίσης, πυρκαγιά καίει και στο Μαρμάρι Καρύστου, από τις 10:30. 28 πυροσβέστες, 16 άτομο πεζοπόρο, οκτώ εθελοντές, 12 πυροσβεστικά οχήματα τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Τέλος, στην Αρεόπολη επιχείρηση κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να είναι 16 πυροσβέστες, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα, τέσσερις υδροφόρες του δήμου, ενώ από αέρος ρίψεις επιχειρούν 2 πετζετέλ.
Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κολάτα Μεγάρων. Επί τόπου έσπευσαν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα κι ένα ελικόπτερο.
 Άμεσα έθεσαν υπό έλεγχο και τελικά κατέσβεσαν οι πυροσβέστες τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 11.45 σε υπαίθριο οικοπεδικό χώρο στη Βούλα Αττικής, κοντά στο ΠΙΚΠΑ, στα όρια με τη Γλυφάδα. Στο σημείο μετέβησαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Στο μεταξύ, υπό έλεγχο είναι και οι τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο Ηράκλειο Κρήτης, σε Γέργερη, Στόλους του δήμου Γόρτυνας, Σμάρι του δήμου Μίνωα Πεδιάδας και Ασήμι.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο (έως 06.00 Δευτέρας) εκδηλώθηκαν συνολικά 50 δασικές πυρκαγιές.
Πολύ υψηλός είναι τη Δευτέρα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.