Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Δημόσιο: Ποιοι περιορισμοί μπαίνουν για τα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα

Περιορισμοί στην ανάληψη καθηκόντων επιτελικών θέσεων της Δημόσιας Διοίκησης από υποψήφιους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα εισαγονται με διατάξεις του νομοσχεδίου για τον νέο μηχανισμό κινητικότητας.
Συγκεκριμένα, θα προβλεφθεί ότι τα προερχόμενα από την ιδιωτική αγορά εργασίας στελέχη, εφόσον επιλεγούν για την επιτελική θέση μέσω του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, θα πρέπει να διακόψουν όποια επαγγελματική δραστηριότητα διατηρούν και είναι όμοια με το αντικείμενο του φορέα στον οποίο θα επιλεγούν.

Μετά την αποχώρηση του στελέχους από τη Δημόσια Διοίκηση, θα του απαγορευτεί η ανάληψη παρεμφερούς θέσης στην ιδιωτική αγορά εργασίας για διάστημα τριών ετών.
Ακόμη, ορίζεται ότι όχι μόνο τα ίδια τα στελέχη, αλλά και οι σύζυγοι ή οι συμβιούντες των στελεχών (βάσει της νομοθεσίας περί συμφώνου συμβίωσης) δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση εταιρείας της χώρας ή του εξωτερικού με αντικείμενο ανάλογο του φορέα στον οποίο θα αναλάβει επιτελικά καθήκοντα το στέλεχος.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κλείνει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμφάνισης χαρακτηριστικών «περιστρεφόμενων θυρών» – το γνωστό φαινόμενο της εισαγωγής στον κρατικό μηχανισμό προσώπων φίλα προσκείμενων σε επιχειρηματικά συμφέροντα και, αντιστρόφως, της «μεταγραφής» κρατικών αξιωματούχων σε κερδοσκοπικά λόμπι.
Υπενθυμίζεται ότι με τη νομοθεσία για το Μητρώο, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για την πλήρωση των θέσεων διοικητικών γραμματέων και αναπληρωτών τους, καθώς και των τομεακών γραμματέων και ειδικών τομεακών γραμματέων, υποψήφιοι που προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα (συγκεκριμένα, από τους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους, οι δύο θα είναι από την ιδιωτική αγορά εργασίας).

aftodioikisi.gr