Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Παραίτηση -κόλαφος Σπύρου Τζόκα για την πλειοψηφία της ΕΝ.ΠΕ. Ετοιμάζεται ο αντι-Καλλικράτης

του Περικλή Καπετανόπουλου
δημοσιογράφου

Με επιστολή-κόλαφο  για την πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΝ.ΠΕ, παραιτήθηκε  από την επιτροπή αναθεώρησης του Καλλικράτη, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθηνας και πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας. 
Η συγκρότηση και ο ορισμός μελών της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε γίνει με υπουργική απόφαση με αρ. πρωτ: 19976/9-6-22016. Με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ο Σπ.Τζόκας είχε οριστεί, ως ένας εκ των τριών εκπροσώπων της ΕΝ.ΠΕ.


Ο κ.Τζόκας, στην επιστολή παραίτησης την οποία απέστειλε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής και γενικό γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ Κώστα Πουλάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι  οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΠΕ  αντιμετωπίστηκαν  από την πλειοψηφία των μελών  του Δ.Σ, με τοποθετήσεις  που αποκάλυπταν ότι, οι αρνητικώς τοποθετούμενοι,  δεν είχαν διαβάσει στοιχειωδώς το κείμενο επί του οποίου ασκούσαν κριτική.
«Στην Ελλάδα του «λάθρα βιώσας»,  κάποιοι δρουν παραπληρωματικά και έτσι συντηρούνται και πολιτικά και επαγγελματικά και κάποιοι δήθεν  «πολύ» αριστεροί το παίζουν Ελβετοί σε όλα τα επίμαχα», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας.

Στο κείμενο το οποίο κατέθεσε ο κ.Τζόκας στο πλαίσιο του διαλόγου για την θεσμική αναθεώρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνονται μια σειρά μεταρρυθμιστικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν:

-Την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης στον Α και Β Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Την αποσύνδεση των ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και επαναφορά της 4ετίας για την θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών
-Την αναδιάταξη των σχέσεων κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, υπέρ της αποκέντρωσης με την μεταφορά πρώτα των αναγκαιούντων πόρων πόρων και στη συνέχεια των αρμοδιοτήτων,  ώστε να είναι σε θέση  η δεύτερη να επιτελέσει το έργο της.

Περιφέρειες:
-Την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην Αυτοδιοίκηση.
-Την δημιουργία 13 κέντρων υποδοχής παραγωγικών επενδύσεων περιφερειακής σημασίας. Την ανάληψη  εντός τριετίας, όλων των  αρμοδιότητων από τις Περιφέρειες σχετικά με την   προώθηση, την έγκριση και την υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων περιφερειακής σημασίας και, πριν την έγκριση των ιδιωτικών επενδύσεων εθνικής σημασίας, να γνωμοδοτεί η αντίστοιχη Περιφέρεια

Δήμοι:
-Την επαναφορά της διάκρισης μεταξύ πόλης και υπαίθρου η οποία χάθηκε  με τον «Καποδίστρια» και ισοπεδώθηκε με τον «Καλλικράτη», και διαφοροποίηση του  «μοντέλου» του Δήμου, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χώρου (αστικός, ημιαστικός, πεδινός, ορεινός, νησιωτικός).
-Τον επανασχεδιασμό των ΟΤΑ, χωροταξικά και θεσμικά για την θεραπεία του ελλείμματος πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει σήμερα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας η οποία σήμερα έχει σχεδόν μηδενιστεί σε ότι αφορά τους δήμους της περιφέρειας
-Οι νέοι Δήμοι πρέπει να έχουν διακριτή ταυτότητα, να διαθέτουν εσωτερική συνοχή και να αποτελούν μικρότερες διοικητικές ενότητες. Τα βασικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν :
-Να διευκολύνουν την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών-δημοτών
-Να εξασφαλίζουν την οικονομική τους ευρωστία και την επιχειρησιακή τους ικανότητα.
-Να σέβονται τις γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής
-Να  μην διαταράσσουν την πολιτισμική και ιστορική ιδιαιτερότητα κάθε κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της ενδυνάμωσης της αυτοτέλειας και της δημοκρατικότερης λειτουργίας  Δήμων και Περιφερειών, αναγκαία προϋπόθεση είναι η  εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης - πράγμα που βέβαια σημαίνει την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε το σχέδιο «Καλλικράτης».