Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Καταρρέει» η Μεγάλη Βρετανία: Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Σκωτία

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/06/scottishkilt.jpg
Η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, κάνοντας την διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της ψήφισαν κατά πλειοψηφία κατά του Brexit.
«Η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Νίκολα Στέρτζον , που εκτός από πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και , τότε, είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.
Από το μέτωπο της Ιρλανδίας, λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς πως η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.
Η Ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μέσα στην ημέρα προκειμένου να αξιολογήσει τις «πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία και την ΕΕ ως σύνολο».
«Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση», καταλήγει η ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης.