Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Χρίστος Δήμας | Ομιλία στη συζήτηση για τη φορολογική διοίκηση - Οι διαφορές μας δεν είναι μόνο στην ιδεολογία


Ένας εκ των βασικών εισηγητών στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «ζητήματα λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» ήταν ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας

Ο κ. Δήμας απευθυνόμενος προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Τρ.Αλεξιάδη απαρίθμησε τους 29 φόρους που έβαλε πρόσφατα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ παρουσίασε την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα οποία επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτοξευθεί κατά 17 δισ., ενώ υπογράμμισε και το γεγονός πως την ώρα που το κράτος ζητά φόρους, το ίδιο δε φροντίζει να είναι εντάξει στις υποχρεώσει του χρωστώντας συνολικά 6.7 δισ. σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η ασφυξία αυτή, έχει οδηγήσει σε λουκέτο συνολικά 15.435 επιχειρήσεις από την αρχή του έτους, αριθμός που αποτυπώνει αύξηση 45.87% σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Ενδιαφέρον ωστόσο είχε η σύγκριση του βουλευτή Κορινθίας των στοιχείων της σημερινής κυβέρνησης με εκείνα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας κατά την οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως επί ημερών κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας υπήρχε αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους αλλά μείωση των φόρων που πλήρωναν οι πολίτες. Ενδεικτικά ανέφερε: (-30% έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης,  -10% μονάδες στον ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, -30% στον ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, -5% των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ΔΕΗ) και εισαγωγή του μειωμένου κατά 30% ΕΝΦΙΑ, χορήγηση κοινωνικού μερίσματος ύψους 450 εκ. ευρώ)