Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Οχι της Μέρκελ στην στήριξη των ιταλικών τραπεζών - Δεν θα μας κάνεις τη δασκάλα, απαντά ο Ρέντσι

Σε τοίχο έπεσαν οι προσπάθειες του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να στηρίξει τις ιταλικές τράπεζες, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήταν πολύ επίμονη στην τήρηση των κανόνων (bail in) που έχουν τεθεί από την αρχή της ...
κρίσης, με στόχο να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι από τις διασώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Δεν μπορούμε να επαναλαμβανόμαστε χρονιά με την χρονιά» δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Οι κανόνες για τη διάσωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «προσφέρουν αρκετές διεξόδους για συγκεκριμένες περιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος».

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες, και θα το κάνουμε, γνωρίζοντας ότι αυτό υπηρετεί τη χώρα και σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» απάντησε ο Ρέντσι μετά τις δηλώσεις Μέρκελ. «Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει μάθημα η δασκάλα» πρόσθεσε δηκτικά.

Η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις ιταλικές τράπεζες μέχρι και με 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από το Brexit, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Το ιταλικό σχέδιο προβλέπει πιθανώς παροχή κεφαλαίων ή εγγυήσεων.

Ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την στήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.


Demosthenes Konstantatos