Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λαίλαπα και στο Αιγαίο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αν μπορούμε να περιγράψουμε πολιτικά με δυο λέξεις το δόγμα που η Ελλάδα ακολουθούσε πάντα στις σχέσεις της με την Τουρκία, θα μιλούσαμε για αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.
Αποφασιστικότητα όσον αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών και εθνικών μας συμφερόντων και υπευθυνότητα όσον αφορά τις κινήσεις μας στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να μειώνονται οι εντάσεις και να αποφεύγονται οι οξύνσεις, με δεδομένα και τα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος και τη συνήθειά της να τα «εξάγει» προς δυσμάς, δηλαδή προς τη χώρα μας.
Με την «πρώτη φορά αριστεροδεξιά», αυτά πήγαν περίπατο.

Με αφορμή το μεταναστευτικό – προσφυγικό, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αναζωπυρωθούν όλα μας τα προβλήματα, πρώτα μετατρέποντας τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι στα ανατολικά μας σύνορα, μετά προσκαλώντας το ΝΑΤΟ και προκαλώντας μια υπερσυσσώρευση δυνάμεων στο Αιγαίο και τέλος βάζοντας την ΕΕ διαιτητή, που κατέληξε σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με την τελευταία να αντιδρά επιδιδόμενη σε επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο, με συνεχείς παραβιάσεις, ώστε να δείχνει «ποιος έχει το πάνω χέρι».
Δεν είναι τυχαίο που η προ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λαίλαπας κυβέρνηση, φρόντισε να τα αποφύγει αυτά, αντιμετωπίζοντας τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές χωρίς να προκαλεί την παρέμβαση τρίτων.
Τα προβλήματα της Άγκυρας είναι γνωστά – βομβιστικές επιθέσεις, ένοπλη δράση στις νοτιοανατολικές περιοχές, ταραχές και διαδηλώσεις όπως αυτές της Πρωτομαγιάς.
Αυτά, σε συνδυασμό με το προσφυγικό και την εφαρμογή της συμφωνίας πυροδότησαν μια έκρηξη παραβιάσεων, που πλέον έχει λάβει καθημερινό χαρακτήρα:
-Στις 11 Απριλίου, δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες στα 9.000 πόδια. Την ίδια μέρα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και δεύτερη πτήση μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.
-Την επομένη, 12 Απριλίου, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάλι πάνω από τις Οινούσσες και μια ώρα μετά επανήλθαν και πέταξαν άλλες δύο φορές πάνω από το νησί.
-Στις 13 Απριλίου, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε έξι φορές συνολικά πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά πέταξε με διαφορά 10 λεπτών από τις 8:30 έως τις 9:30 το πρωί.
-Στις 18 Απριλίου σε δύο εμπλοκές εξελίχθηκε η αναγνώριση και η αναχαίτιση τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών, ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ενός ελικοπτέρου. Καταγράφηκαν 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 26 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο. Οι 19 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σημειώθηκαν από το CN-235.
-Την επομένη, 14 Απριλίου και για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, δύο τουρκικά αεροσκάφη επανέλαβαν τις πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά και μάλιστα ενεπλάκησαν με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν προς αναχαίτιση τους.
-Στις 27 Απριλίου, δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη νήσο Ρω, ενώ την ίδια μέρα σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, προχώρησαν τουρκικοί σχηματισμοί, ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Μιλάμε για τρεις σχηματισμούς – δύο ζεύγη και μία εξάδα - 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 9 τουρκικά ελικόπτερα. Μάλιστα, τα έξι αεροπλάνα ήσαν οπλισμένα.
-Την επομένη, 28 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη, σε 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 29 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, προχώρησαν τουρκικοί σχηματισμοί, ενώ τετράδα τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του συμπλέγματος των Φούρνων στα 2.900 πόδια. Σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, ενώ δύο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.
-Στις 29 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νησίδα Παναγιά, ανά τρία λεπτά, πραγματοποίησε τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235. Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο. Οι 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά. Την ίδια μέρα είχαμε στην θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών και την είσοδο δύο σκαφών τους τουρκικής ακτοφυλακής, με το ένα να παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό, ζητώντας του να αποχωρήσει από την περιοχή.
-Σε όλα αυτά προσθέστε και το πρωτοφανές της παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από σκοπιανά ελικόπτερα. Στις 21 Απριλίου, τα σκοπιανά ελικόπτερα πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από την περιοχή της Αριδαίας!
Δεν έχει, βέβαια, κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η έξαρση – και μάλιστα μετά την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας – συνδέεται με την άφρονα και επικίνδυνη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό.
Πρώτα παροξύνουν το πρόβλημα και μετά ανακοινώνουν τα «έντονα διαβήματα» προς την Τουρκία, θριαμβολογούν πως όλα αυτά γίνονται παρουσία του ΝΑΤΟ (που, βέβαια, δεν αναμιγνύεται σε θέματα δύο μελών του), συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ (15 Απριλίου) τρέχουν στην περιοχή για ασκήσεις «στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας και προβολής ισχύος» και τρέχει νυχτιάτικα με στολή παραλλαγής και ο «στρατάρχης» σύμμαχος του Τσίπρα – μαζί άλλωστε έσπασαν πασχαλιάτικα αυγά στη μέση του πελάγους οι δύο «ετοιμοπόλεμοι καπετάνιοι» μετά την ειρηνική κρουαζιέρα τους ως το Πόρτο Ύδρα.
Φυσικά, άλλοι κάνουν τις αναχαιτίσεις και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε θάλασσα και αέρα. Κι’ αν ακουστεί και καμιά κουβέντα παραπάνω στο Αιγαίο, ε, ας την πάρουμε κι’ αυτή ως… λεκτικό λάθος! 

elzoni.gr