Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

23 είπαν ΝΑΙ. Μένει 1.


Υπάρχει μια σχεδόν ανέγγιχτη θάλασσα – όπου πιγκουΐνοι, φάλαινες και παράξενα καλαμάρια αλωνίζουν ελεύθερα. Όμως αλιευτικοί στόλοι έχουν βάλει στο μάτι αυτό τον παρθένο παράδεισο. 23 χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει και μας μένει μόνο η Ρωσία ώστε να αναγνωριστεί ως το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο! Υπόγραψε το ψήφισμα πριν οι ωκεανολόγοι παραδώσουν τις υπογραφές μας στους συμβούλους του Προέδρου Πούτιν:

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Υπάρχει μια σχεδόν ανέγγιχτη θάλασσα στον πλανήτη μας – ένα μαγικό μέρος όπου μεγαλόπρεπες φάλαινες, πιγκουΐνοι και παράξενα καλαμάρια αλωνίζουν ελεύθερα.  

Αυτός ο παράδεισος (με μέγεθος όσο η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία μαζί) κινδυνεύει. Ήδη φαλαινοθήρες έχουν κατακρεουργήσει χιλιάδες απειλούμενες φάλαινες στη Θάλασσα Ρος της Ανταρκτικής και τώρα κολοσσιαίοι αλιευτικοί στόλοι θέλουν να τη λεηλατήσουν.  

Ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί αυτή η παρθένα θάλασσα είναι να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο. 23 χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει και μας μένει μόνο 1!
Η Ρωσία.  

Τώρα έχουμε μια ευκαιρία για να την πείσουμε. Ωκεανολόγοι θα παραδώσουν τις υπογραφές μας στους συμβούλους του Προέδρου Πούτιν, σε ειδικό δείπνο που θα τους παραθέσουν. Πάτα στο σύνδεσμο για να υπογράψεις: 

https://secure.avaaz.org/el/protect_the_ross_sea_gr/?bcwfShb&v=76234&cl=9922499808

Ο Νότιος Ωκεανός έχει μείνει χρόνια ανέγγιχτος λόγω της απόστασης που τον χωρίζει απ’ τους ανθρώπους. Αφού όμως υπεραλίευσαν τα δικά τους νερά, υψηλής τεχνολογίας βιομηχανικοί αλιευτικοί στόλοι εξαπλώνονται τώρα σε αυτή την ιερή θάλασσα.  

Αν καταφέρουμε να χαρακτηριστεί προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη, θα απαγορευτεί η πλεύση αυτών των τεράστιων πλοίων σε έκταση 1,34 εκατομμυρίων τ.χλμ! Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.
 

Όπως στη στεριά οι εθνικοί δρυμοί βοηθούν στην αναγέννηση της άγριας ζωής, το ίδιο συμβαίνει και στη θάλασσα αν οι κυβερνήσεις μας δημιουργήσουν καταφύγια και επιβάλουν τη νομοθεσία. Γι’ αυτό και το κίνημά μας ήδη βοήθησε να δημιουργηθούν δύο τεράστια θαλάσσια καταφύγια.  

Μπορούμε να νικήσουμε ξανά!
Μετά από χρόνια άρνησης, η Κίνα πρόσφατα συμφώνησε στην προστασία της Θάλασσας Ρος. Τώρα χρειαζόμαστε τη συναίνεση μιας τελευταίας χώρας. Ας δημιουργήσουμε μαζί την μεγαλύτερη εκστρατεία για να κάνουμε τη Ρωσία να εγκρίνει τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφύγιου στον πλανήτη – υπόγραψε το ψήφισμα και προώθησε αυτό email: 


https://secure.avaaz.org/el/protect_the_ross_sea_gr/?bcwfShb&v=76234&cl=9922499808

Κάθε χρόνο, μέσα από την ετήσια δημοσκόπησή μας, εκατομμύρια αβαζίτες και αβαζίτισσες θέτουμε την προστασία των θαλασσών μας στην κορυφή των προτεραιοτήτων του κινήματός μας. Για το κλίμα του πλανήτη μας, την επιβίωση της πολύτιμης θαλάσσιας ζωής… και για κάτι πιο βαθύ: την καρδιά της θάλασσας που νιώθουμε να χτυπάει μέσα μας. Η Ανταρκτική είναι ένα λαμπρό παράδειγμα παγκόσμιας συνεργασίας για την προστασία της άγριας φύσης και τώρα μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή την προστασία στην παγωμένη θάλασσα που την περιβάλει.  

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,  
Nataliya, Alex, Christoph, Mélanie, Alice, Ricken, Lisa, Fatima και όλη η ομάδα του Avaaz