Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

LIVE εικόνα από το 10o Συνέδριο της ΝΔ - Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι η πανίσχυρη δύναμη αλλαγής για την Ελλάδα


  Ζωντανή σύνδεση

ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ 


Με το κεντρικό σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» και την υπόσχεση για μια «συμφωνία αλήθειας» ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ στο Metropolitan Expo. Ο επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης, επί της ουσίας, επανίδρυσε το ιστορικό κόμμα της Κεντροδεξιάς, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ενότητας και τονίζοντας πως ο στόχος της ηγεσίας είναι να «βάλει σε τάξη το σπίτι της για να μπορεί να βάλει τάξη στην Ελλάδα».

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να οικοδομήσει ένα νέο κόμμα, που θα αντανακλά τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, έπειτα από έξι χρόνια κρίσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του στην «Ελλάδα του 2021», την οποία κάλεσε τους πολίτες να συνδιαμορφώσουν μαζί με τη ΝΔ, συνυπογράφοντας την προαναφερθείσα «συμφωνία αλήθειας».  Παράλληλα, σε ένα μήνυμά του προς το εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη ΝΔ», μιλώντας για υπέρβαση των όρων «μητσοτακικός, σαμαρικός, καραμανλικός» και έκανε άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική ως μάχη φατριών.
Παράλληλα, θα διαμορφώσει ένα μηχανισμό που, μέσα από τα νέα όργανα και τις κομματικές διεργασίες, θα επικυρώσει αμέσως μετά, την πολιτική στροφή που ήδη διαφαίνεται από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του, σε φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.
Μέσα από το νέο καταστατικό, ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει τη μεγάλη και «πλαδαρή» δομή του μαζικού πολυσυλλεκτικού κόμματος με τα μεγάλα συνέδρια και  και τα πολυμελή αλλά ανενεργά κομματικά όργανα όπως η Πολιτική Επιτροπή. Επιπλέον, καταργεί το ενδιάμεσο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας. Επιλέγει μία πιο σφιχτή, αλλά και πιο ευέλικτη δομή, που θα ευνοεί την ουσιαστική λειτουργία του κόμματος.
Σύμφωνα με το νέο καταστατικό η ΝΔ θα απαγορεύεται να προχωρήσει σε δανεισμό από τις τράπεζες ενώ πλέον θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το επόμενο Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαιωμένοι σύνεδροι ήταν 4.012, εκ των οποίων το 67% δεν έχει ξανασυμμετάσχει σε συνέδριο της ΝΔ.
Λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη μεταξύ τους σύγκρουση, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο πρόσφατα παραιτηθείς γενικός γραμματέας, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Οι δύο άνδρες είχαν θερμό εναγκαλισμό, δείχνοντας πως το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ τους, ανήκει στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν ραντεβού από Δευτέρα, προκειμένου να συναντηθούν κατ’ ιδίαν.
Το 10ο Συνέδριο του κόμματος ξεκίνησε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς η παρουσία των μελών ήταν μεγάλη και έπρεπε να πάρουν τις θέσεις τους στα καθίσματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε την είσοδό του στο συνεδριακό χώρο στις 19:10, συνοδευόμενος από το επιτελείο του και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και την εκφώνηση «ο αυριανός πρωθυπουργός».