Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό πεζοδρόμιο της πόλης του Ξυλοκάστρου



Του Βλάση Τσιώτου

Στο  Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 4 Απριλίου η Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα τοποθέτησης μικρού αριθμού τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό πεζοδρόμιο της πόλης του Ξυλοκάστρου, χωρίς καμία εισήγηση για το θέμα. Η τοποθέτησή μας ήταν η ακόλουθη:
Μια δημοτική δράση θα πρέπει να απαντά σε ένα σαφώς εντοπισμένο και συγκεκριμένο πρόβλημα και να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να μας απαντήσει ποιο είναι το πρόβλημα και ποιος ο τελικός στόχος. Καταλαβαίνουμε απόλυτα την αγωνία των επαγγελματιών και δεν την υποβαθμίζουμε, η συγκεκριμένη όμως συζήτηση είναι κατά την γνώμη μας για μια ακόμη φορά αποσπασματική και άστοχη. Η Δημοτική Αρχή πριν απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα οφείλει να απαντήσει ευθέως σε μια σειρά πολύ σημαντικότερων ερωτημάτων.

  1. Ποιες ακριβώς είναι οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα του συνόλου του παραλιακού μετώπου του Ξυλοκάστρου Δυτικού και Ανατολικού.
  2. Πότε σκοπεύει επιτέλους να πραγματοποιήσει μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο της πόλης.
  3. Επιθυμεί ή όχι  να δημιουργηθούν πάλι όπως στο παρελθόν κατασκευές στο παραλιακό πεζοδρόμιο( βόρειο).
  4. Ποια είναι η άποψη και η πρόταση της για τις υπάρχουσες κατασκευές στο νότιο πεζοδρόμιο.
  5. Τι σκοπεύει να πράξει για την εξαφάνιση της παραλίας λόγω διάβρωσης, σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης, η οποία επηρεάζει καθοριστικά την τουριστική κίνηση της πόλης.
  6. Ποια η πρόταση της για τον παραλιακό δρόμο την καλοκαιρινή περίοδο. Να κλείνει τις βραδινές ώρες ή να παραμένει ανοικτός.
  7. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε σαν κεντρική άξονα των ενεργειών της την απελευθέρωση του θαλασσίου ορίζοντα και την απόδοση του παραλιακού πεζοδρομίου στους πεζούς. Δημιούργησε έξι  διαφορετικές χρήσεις σαφώς διαχωρισμένες μεταξύ τους, οι οποίες παραμένουν ίδιες και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να κάνει σαφές προς όλους τι ακριβώς πρεσβεύει.
  8. Πως ακριβώς αντιλαμβάνεται την έννοια του κοινόχρηστου- δημοτικού χώρου.
Αυτά είναι μερικά κομβικής σημασίας ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις  πριν φτάσουμε στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Χωρίς αυτές τις απαντήσεις το συγκεκριμένο ερώτημα είναι ανούσιο και χωρίς καμία λογική.
Αν όμως η Δημοτική Αρχή επιμείνει να σε αυτή την αποσπασματική συζήτηση είναι απαραίτητο να απαντήσει ξεκάθαρα στα εξής:
  1. Επιθυμεί ναι ή όχι πάλι κατασκευές στο παραλιακό πεζοδρόμιο. Αν όχι
  2. Επιθυμεί ναι ή όχι να αποδοθεί το σύνολο του παραλιακού πεζοδρομίου τους καλοκαιρινούς μήνες για επαγγελματική χρήση, χωρίς όμως σταθερές κατασκευές. Αν όχι
  3. Επιθυμεί να τοποθετηθεί ένας μικρός αριθμός τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό πεζοδρόμιο. Αν ναι σε ποιο ακριβώς σημείο, ποιος ακριβώς αριθμός και με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αφού απαντηθούν τα παραπάνω από τη Δημοτική Αρχή η οποία είναι αυτή που άνοιξε το θέμα,  μπορούμε να αρχίσουμε τη συζήτηση. Σε διαφορετική περίπτωση ψαρεύουμε σε θολά νερά.
Αυτή σε γενικές γραμμές ήταν η τοποθέτησή μας. Όπως καταλάβατε ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις…


ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ