Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ο Σπύρος Αποστολόπουλος για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Ο Δημοτικός Συμβουλος του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Σπύρος Αποστολόπουλος αναφερόμενος  στη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Πελοπίδα Καλλίρη με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης Ηλία Ανδρικόπουλο για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ δήλωσε τα εξής:

"Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του Δήμου και καθώς διανύουμε το τρίτο έτος της προγραμματικής περιόδου 2014-2020(νέο ΕΣΠΑ) και το δεύτερο από τα πέντε της δημοτικής θητείας μας, κάτι πιο χειροπιαστό και συγκεκριμένο θα περίμενα σαν αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνάντησης.

Ένα μήνα πριν, στο δημοτικό συμβούλιο, είπα ότι θεωρώ απαραίτητη την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ως σαφή υποχρέωση στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, που οφείλει να υπηρετεί η αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι αναγκαίο για τον ορθολογικό σχεδιασμό, την αποτελεσματική διεκδίκηση και την υλοποίηση έργων και δράσεων προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Και ενώ ΚΑΜΙΑ νέα μελέτη έργου δεν εκπονείται στην περιοχή μας, δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο σαφές πλαίσιο ολοκλήρωσης και διεκδίκησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για τις παλιότερες μελέτες, όπως η λιμνοδεξαμενή της Ρίζας και αυτή του Παναριτίου, ο δρόμος Ξυλόκαστρο-Χαρτσιάνικα, η αποχέτευση της Ευρωστίνης, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Δερβένι-Γκούρα. Ούτε στα προνομιακά για τον δήμο μας προγράμματα ΟΠΑΑΧ και LEADER του Υπουργείου Γεωργίας φαίνεται να κινείται κάτι. Από την μικρή εμπειρία μου στα ευρωπαϊκά και εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα, εκτιμώ ότι ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης οφείλει να εντείνει τους χαλαρούς ρυθμούς του ώστε να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες για την περιοχή μας."