Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Το ΔΝΤ δεν έχει δικαίωμα να μιλά για το χρέος και το 3ο Μνημόνιο είναι η 5η Αξιολόγηση!



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αν καλά θυμόμαστε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, είχε κάνει σημαία την διαγραφή (διαγραφή και όχι ελάφρυνση) του χρέους. Και όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση, πάλι σημαία τους ήταν το χρέος.
Απλά στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούσαν το χρέος για να παραπλανήσουν τον λαό πως τάχα μέσω της διαγραφής (την οποία θα πετύχαιναν – αλλά ατύχησαν) θα έμπαινε τέλος στη λιτότητα και στη δεύτερη το χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για το ακριβώς αντίθετο: Για να δεχθεί δηλαδή ο λαός τη συνέχιση της λιτότητας και ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Αν επίσης καλά θυμόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σύμμαχό του το ΔΝΤ επειδή ζητά ελάφρυνση του χρέους, τα έβαλε με τους Ευρωπαίους που δεν δέχονται συζήτηση, αλλά έκανε πως δεν βλέπει πως το Ταμείο συνδυάζει την ελάφρυνση του χρέους με σκληρότερα μέτρα – κάτι που προφανώς δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.
Την περασμένη Κυριακή, 10 Απριλίου, όμως, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, ο κ. Παππάς αναγκάστηκε να πει πως το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί κάτι που δεν του ανήκει καν.
Όπως ο κ. Παππάς είπε, «είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι... κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό»!
Επομένως, το ΔΝΤ… δεν έχει δικαίωμα να ζητά ελάφρυνση του χρέους!
Και τέλος, αν καλά θυμόμαστε, η αξιολόγηση αποτελούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ απαγορευμένη λέξη.
Σήμερα, την επαναλαμβάνουν εκατό φορές τη μέρα και κακίζουν όποιον κωλυσιεργεί, ενώ τα βάζουν και με την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν την ολοκλήρωσε.
Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ρουμελιώτη, ο κ. Δραγασάκης ήταν σαφής:
«Αν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η 5η αξιολόγηση; Γιατί έπρεπε να στηθεί όλος αυτός ο μηχανισμός πίεσης στη νέα κυβέρνηση ενάντια στη λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση την 5η αξιολόγηση του παλαιού προγράμματος, που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υλοποιήσει;»
Στην ουσία, σημείωσε, το τρίτο μνημόνιο σε μεγάλο βαθμό είναι η 5η αξιολόγηση που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
Δηλαδή, κρυφή επιθυμία του κ. Δραγασάκη (και επομένως και όλων των άλλων) ήταν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν αναλάβουν την διακυβέρνηση, ώστε να μην μπουν οι ίδιοι σε μπελάδες να διαπραγματεύονται. Ήθελαν να πουν στον λαό ότι εφαρμόζουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των προηγούμενων «κακών».
Το παράπονο Δραγασάκη είναι ξεκάθαρο: Γιατί να πιεστεί η νέα κυβέρνηση και να αναγκαστεί να πάει ενάντια στη λαϊκή εντολή και να ολοκληρωθεί τελικά η 5η αξιολόγηση μέσω ενός τρίτου μνημονίου, με το οποίο υποχρεώθηκε να συνδέσει το όνομά της μια λαοπρόβλητη κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί το ακριβώς αντίθετο;
Ας έκαναν αυτοί τη βρώμικη δουλειά και εμείς θα εφαρμόζαμε με βαριά καρδιά – αυτή είναι η ουσία της κλάψας Δραγασάκη.
Η ομολογία είναι φοβερή: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε την 5η αξιολόγηση φέρνοντας τρίτο μνημόνιο.
Και μετά ξεκίνησε νέο γύρο, δικών της αξιολογήσεων…

elzoni.gr