Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ομιλία Γιώργου Τσόγκα στην Ολομέλεια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Διαφάνεια - Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης».




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
http://korinthiannews.gr/korinthian/wp-content/uploads/2015/09/%CE%A4%CF%83%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%93..jpg

Για τη μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσει η Δημόσια Διοίκηση με πρωτοποριακή λογική, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών και να συμβάλει στην επεξεργασία δημόσιων πολιτικών, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Τσόγκας, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Τσόγκας στην αρχή της ομιλίας του στηλίτευσε τον αρνητισμό και «την αγωνία της Αντιπολίτευσης να ασκήσει αντιπολίτευση», συμπεριφορά η οποία, όπως είπε, έχει ως μοναδικό στόχο να βλάψει την Κυβέρνηση πολιτικά και όχι να συνεισφέρει με τις προτάσεις της στη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας, που είναι το ζητούμενο εκ του θεσμικού της ρόλου
.
Στην αιχμηρή του κριτική στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση για άλλη μια φορά ακολουθεί η ίδια τακτική που ακολούθησε και στο νομοσχέδιο για το Παράλληλο Πρόγραμμα, μια σκληρή και κακόπιστη κριτική, μια άγονη αντιπαράθεση, ανύπαρκτες προτάσεις, επικοινωνιακή διαχείριση και μόνο, απόλυτη αδιαφορία για τις κατά τεκμήριο θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου και την εν γένει αρχιτεκτονική του, ενώ αναφέρθηκε πως χαρακτηριστικά παραδείγματα του πλήρους αδιεξόδου και της ανυπαρξίας σοβαρής κριτικής από μέρους της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας ξόδευαν το 1/2 περίπου του χρόνου που τους αναλογούσε σε κριτική για το άρθρο 48 που αποσύρθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά «Μιλούσαν δηλαδή για ένα άρθρο που δεν υπήρχε στη συζήτηση. Ήταν δηλαδή εν γνώσει τους εκτός θέματος. Αυτό, κατά την άποψή μου, συνιστά μια μεταμοντέρνα εκδοχή της ρήσης «αγωνία ψάλτου βηξ»… Άλλοι ασχολήθηκαν με το προσφυγικό, πάλι εκτός θέματος σκοπίμως, διότι οι αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες».
Ο κ. Τσόγκας δε δίστασε να επικρίνει τη στάση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον Υπουργό για θέματα που ανάγονταν στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Ποιος; Ο κ. Γεωργιάδης, λες και δε γνωρίζουμε τα φοβικά ακροδεξιά σύνδρομά του.
…Και τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε μια σχέση αναλογίας με την τοποθέτηση που έκανε ο Περισσός για το Παράλληλο Πρόγραμμα που ακολουθείται και σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, λέγοντας με απίστευτη ελαφρότητα το εξόχως αποκαρδιωτικό ευφυολόγημα «έτσι δεν πολεμιέται ο καπιταλισμός».


Ως προς το νομοσχέδιο, ο κ. Τσόγκας, συμπληρώνοντας τα όσα είχε πει στην ομιλία του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εισάγει μια τολμηρή και ρηξικέλευθη πρόταση περί της απολιτικοποίησης και της αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, με κορωνίδα του τη  σύσταση του Μητρώου Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αποβλέπει στη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ικανοποίηση του δημόσιου συμφέροντος, προσδοκώντας ότι ένας δημόσιος τομέας με τον στελεχιακό αυτό προσδιορισμό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης θα λειτουργήσει προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «Η μέχρι σήμερα συνύπαρξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέδειξε φαινόμενα διαπλοκής, αφού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας τελικά αλληλοεξαρτήθηκαν προκαλώντας μη παραγωγικές δομές. Εξάλλου, στόχος είναι η βελτίωση και ο μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης και των δομών της προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής και ορθολογικής λειτουργίας της. Υπό αυτές τις διατάξεις η δημιουργία του Μητρώου συνιστά μία ριζική διαρθρωτική αλλαγή».

Ο κ. Τσόγκας, κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε την πεποίθηση ότι καθώς το κράτος εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία, το παρόν νομοθέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρέπει να ιδωθεί ως το προκαταρκτικό στάδιο της αλλαγής της κοινωνίας μας. Πρόκειται μάλιστα για ένα νομοθέτημα που φέρνει η κυβέρνηση «ταυτόχρονα με τη γενικευμένη πολιτική και κοινωνική κρίση εντός και εκτός συνόρων, με τη συνοχή της Ευρώπης να κινδυνεύει να χαθεί στα νερά του Αιγαίου, όταν πολλές φορές μηδένισε το κοντέρ της αλληλεγγύης, και παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στα φιλοσοφικά του αρχέτυπα και να αρνείται τους αριθμούς και να ενδιαφέρεται μόνο για τους ανθρώπους, κατά τη γνωστή έγκληση Μητσοτάκη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ