Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REALNEWS ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REALNEWS ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ


Τι σηματοδοτεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ηγεσία της ΝΔ; Μια άλλη ΝΔ; Μια άλλη αντιπολιτευτική τακτική; Μία νίκη του μητσοτακικού μπλόκ;

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την κεντροδεξιά. Δίνει το στίγμα για μια ΝΔ στραμμένη στο κέντρο,  αξιόπιστη, που θα κάνει πράξη την ανανέωση και στην οποία δεν περισσεύει κανείς.

Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει κυρία Μπακογιάννη;



Η ΝΔ θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη να κυβερνήσει, αλλάζοντας καταρχήν την αντιπολιτευτική τακτική και καταθέτοντας συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις αλλά και το σχέδιο της για την ανασυγκρότηση της χώρας. Αν θέλεις να πολεμήσεις τον λαϊκισμό δεν τον πολεμάς με λόγια, τον πολεμάς με πράξεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να μιλάει με τον πρωθυπουργό; Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης;

Θεσμικά οφείλει ο πρόεδρος της ΝΔ να μιλάει με τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία οφείλουν να αναζητηθούν συγκλήσεις, όπως για παράδειγμα η συνταγματική αναθεώρηση, η πιο σοβαρή και αναγκαία μεταρρύθμιση την οποία χρειάζεται ο τόπος και η οποία αδίκως και λόγο πολιτικών λαθών έχει καθυστερήσει. Άρα θεωρώ ότι η συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη είναι ένα βήμα προς τα μπρος που αποκαθιστά την θεσμική και συνταγματική τάξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «εκρηκτικό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς» την τοποθέτηση των δύο αντιπροέδρων του κ.Χατζηδάκη και του κ.Γεωργιάδη. Τι απαντάτε; 

Κατ' αρχάς, συνιστώ ψυχραιμία. Σήμερα, που έχουν πέσει οι μάσκες, είμαστε όλοι ωριμότεροι και δεν έχουμε πια το άλλοθι της άγνοιας. Πιστεύω ότι αυτές οι ταμπέλες αποτελούν τον πλέον συνηθισμένο τρόπο για  να αποφευχθεί η πολιτική αντιπαράθεση επί της ουσίας με συγκεκριμένες και  τεκμηριωμένες θέσεις.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ διότι φλέρταρε  με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ιάσων Φωτήλας πρότεινε σύμπλευση του Ποταμιού με τη ΝΔ. Υπάρχει γενικά μια προσφορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τους καλέσει να ενταχθούν;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος πρόεδρος έχει το καθήκον να ανασυγκροτήσει την ΝΔ και βεβαίως να  απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες. Να απευθυνθεί στους πολίτες που κόντρα στο ρεύμα  στάθηκαν όρθιοι και αγωνίστηκαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το στοίχημα του Κυριάκου, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να το κερδίσει.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου να θέλατε να έρθει στη ΝΔ;

Εκτιμώ πολύ την Άννα Διαμαντοπούλου. Θεωρώ ότι είναι ένα αξιόλογο πολιτικό στέλεχος που διακρίνεται για την  καθαρότητα τον απόψεων της.  Από εκεί και πέρα, η ιδία θα καθορίσει την πολιτική της έκφραση.

Πότε κρίνετε ότι πρέπει να γίνουν οι κινήσεις διεύρυνσης;

Δεν είμαι εγώ αυτή που θα αποφασίσει τις κινήσεις διεύρυνσης. Θα τις αποφασίσει ο Πρόεδρος της ΝΔ, όταν εκείνος κρίνει πως ήρθε η ώρα.

Διεύρυνση μόνο προς το κέντρο; Οχι προς τα δεξιά;

Νομίζω πως η διεύρυνση προς τα δεξιά έχει γίνει.

Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να είναι ο Βασίλης Λεβέντης ή ο Πάνος Καμμένος;

Συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ολόκληρη η κοινωνία,  στις μεγάλες προσδοκίες της οποίας οφείλει να ανταποκριθεί.

Τάσεις πρέπει να θεσμοθετηθούν στη ΝΔ; Να μπορούν οι νεοφιλελεύθεροι να έχουν διακριτή «φωνή», οι δεξιοί την δική τους κλπ;

Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη, όταν ήταν «μεγάλη», εξέφραζε όλους, από τη Δεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς, συνθέτοντας τις διάφορες απόψεις χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σε αυτό στοχεύει και σήμερα. Κατά τα λοιπά,  με χαρά προσφέρω μαθήματα διάκρισης φιλελευθερισμού- νεοφιλελευθερισμού, σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον νέο πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι «όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης» και γι' αυτό «στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία»...

Η κυβέρνηση πρέπει κατ' αρχάς να σοβαρευτεί και να αντιληφθεί ότι έχει αρχίσει να επέρχεται κορεσμός από τον μηχανισμό κατασκευής εχθρών, προκειμένου να διοχετεύσει το κόστος των επιλογών της. Το Σύνταγμα, στο οποίο έχει ορκιστεί το σύνολο των βουλευτών, καθιέρωσε τις ανεξάρτητες αρχές για να μπορούν ακριβώς να διαχειρίζονται ανεξάρτητα τον ευαίσθητο τομέα των ΜΜΕ, χωρίς κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις. Αυτό που ζητά η ΝΔ είναι να περάσει στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα την οποία κάκιστα και αντισυνταγματικά πήρε ο κ. Παππάς, δηλαδή να  αποφασίζει τα πάντα γύρω από τη λειτουργία των ΜΜΕ. Τότε η ΝΔ θα συμφωνήσει στα μέλη του Συμβουλίου.

Το 47% που πήρε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποτελεί παρακαταθήκη; Πρέπει να έχει ένα ρόλο;

Όλοι πρέπει να έχουν ρόλο.  Και σίγουρα ο έμπειρος Βαγγέλης  Μεϊμαράκης  έχει να προσφέρει πολλά στην παράταξη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα πρέπει να αρκεστεί στα καθήκοντα του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας;

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε μια αξιοπρεπή παρουσία. Πιστεύω ότι μέλημά του θα συνεχίσει να είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δύσκολο έργο που επιτελεί εκεί.

Ο Κώστας Καραμανλής έχει υποστεί πλήγμα μετά την μη εκλογή του Ευ.Μεϊμαράκη;

Σίγουρα υπέστησαν πλήγμα όσοι δίχασαν και θεωρούσαν ότι μπορούν να μιλούν εξ ονόματός του.

Από τι μπορεί να κινδυνέψει η κυβερνητική πλειοψηφία;

Από την ανικανότητά της να κυβερνήσει.

Βλέπετε σύντομα εκλογές;

Βλέπω σύντομα εξελίξεις που θα βάλουν στο τραπέζι νέα δεδομένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν τον τόπο.

Μπορεί η ΝΔ που ψήφισε το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να λέει τώρα  δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό;

Αυτό που προβλέπεται  στο ευρύ πλαίσιο της συμφωνίας είναι οικονομικοί στόχοι. Ο τρόπος με τον οποίο θα τους πετύχει είναι ευθύνη της κυβέρνησης.  Δεν υπάρχει ένας δρόμος για να φτάσεις σε ένα σημείο. Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κριθεί για τις δικές της επιλογές και προτάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να δεσμεύουν όλους όσοι τον Αύγουστο ψήφισαν για να στηρίξουν τη χώρα και να την κρατήσουν μέσα στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η ποινικοποίηση της εργασίας και η εξουθένωση των ελεύθερων επαγγελματιών που θα οδηγήσει σε αύξηση της μαύρης εργασίας,   δεν αποτελούν λύση, πολύ περισσότερο δεν συνιστούν μεταρρύθμιση και σίγουρα δεν μπορούν να στηριχθούν από την ΝΔ. Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση,  με πρόσημο δικαιοσύνης και κυρίως με κίνητρα για την απασχόληση.