Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Το ελληνικό θέατρο θρηνεί Στιγμές από τη ζωή της μεγάλης συμπατριωτισσας μας Άννας Συνοδινού

Στιγμές από τη ζωή της Άννας Συνοδινού
H Άννα Συνοδινού-Μαρινάκη (όπως ήταν το πλήρες όνομά της) γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού και είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα στον Χορν και την Κοτοπούλη.

Πρωταγωνίστησε στις παρακάτω αρχαίες τραγωδίες όπου στάθηκαν σταθμοί στην καριέρα της: «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη». Επίσης είχε παίξει σε πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.



Σπάνιο ντοκουμέντο από την Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη (Επίδαυρος 1961), με συμπρωταγωνιστή τον Θάνο Κωτσόπουλο.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που στην πορεία καταργήθηκε και του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ και δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.
Σκηνή από την ταινία Θανασάκης ο Πολιτευόμενος (1954) μαζί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο.
Διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας καθώς και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) αλλά και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ.
Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανὀ, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.
Σκηνή από την ταινία Δολλάρια και Όνειρα (1956)
Η Άννα Συνοδινού τιμήθηκε δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.
Από την ταινία Ο Άνθρωπος του Τραίνου
Το 1998 εκδόθηκε το βιβλίο της Πρόσωπα και Προσωπεία, αυτοβιογραφικό χρονικό (Εκδόσεις Βλάσση), το 1999 το βιβλίο της με τίτλο «Αίνος στους Άξιους».

Έπαιξε στις ταινίες: Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954), Δολάρια και όνειρα (1956), Ο άνθρωπος του τραίνου (1958), Ηλέκτρα ΙΙ (1962) και Ο Λέων της Σπάρης - The 300 Spartans (1962)

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου σε κλινική της Αθήνας όπου νοσηλευόταν
το τελευταίο διάστημα. Η κηδεία της θα γίνει στις 12:00 τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου από το Νεκροταφείο Βύρωνα.


entertainment.in.gr