Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Επερωτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου για διαχείρηση απορριμμάτων




Τρίπολη    8-1-2016

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Θέμα : Τι επαναδιαπραγμάτευση γίνεται για την διαχείρηση των απορριμμάτων και με ποια ανταλλάγματα;

κ. Περιφερειάρχα
 
Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει το μεθοδευμένο αδιέξοδο στη διαχείρηση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, με πρωταγωνιστές την περιφέρεια και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τώρα, που ήρθε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά και να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο τη διαχείρηση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο.

           Έτσι φαίνεται αφού ο οικολόγος αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης που είχε σηκώσει το βάρος της «αντιπαράθεσης» με την περιφέρεια, δηλώνει ότι «δεν έχει εμμονές για το ποιος θα κάνει τη διαχείρηση» εάν δηλαδή θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας ή μια σύμπραξη δημοσίου και  ιδιωτικού φορέα και ότι «για να χρηματοδοτήσει το έργο μια τράπεζα πρέπει να υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες»
          Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υπογράψει τη σύμβαση ΣΔΙΤ για την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ψάχνει φόρμουλα για να το σερβίρει, να γίνει πιο εύπεπτο, μιας και είχε σε όλα τα επίπεδα σηκώσει ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης με τη διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου.
           Αντίστοιχα και εσείς κε Περιφερειάρχα με σταθερότητα στην ίδια γραμμή 4 χρόνια τώρα πιέζετε να υπογραφεί σύμβαση, βάζετε πρόστιμα στους Δήμους για να συμβιβαστούν, κρατάτε το χαρτί της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και περιμένετε στη γωνία.

Ερωτάσθε λοιπόν :

1.    Για ένα έργο που την ευθύνη έχει η περιφέρεια, που κάνατε εσείς όπως λέτε σκληρές διαπραγματεύσεις μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου, που η υπόθεση είναι στο και πέντε για να πέσουν οι υπογραφές, τι επαναδιαπραγματεύσεις και με ποια ανταλλάγματα γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του ανάδοχου του έργου και των εμπλεκόμενων τραπεζών ;

2.    Τι θα γίνει με το έργο αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει συμβασιοποιηθεί, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες και έχει λήξη η περίοδος χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
      Όσα πρόστιμα και να βάζετε στους Δήμους, που μετακυλύονται στους δημότες δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ανοιχτές χωματερές. Με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων συντηρούνται παλιές, και δημιουργούνται νέες ανοιχτές χωματερές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Αγία Τριάδα και ο Αγιος Βλάσης στην Τρίπολη με οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία και στην τσέπη των κατοίκων. Σοβαροί κίνδυνοι υπάρχουν και για το Μαίναλο αφού έρχεται καλοκαίρι και ο κίνδυνος των πυρκαγιών είναι μεγάλος.
Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου, καμίας αρχής για αυτά τα εγκλήματα;

3.    Πάλι με δηλώσεις του οικολόγου αναπληρωτή υπουργού θα αδειοδοτούνταν το έργο « προσωρινή ολοκληρωμένη διαχείρηση των απορριμμάτων» στο Δήμο Τρίπολης.
Η σημερινή κυβέρνηση διέθεσε 11 εκατομμύρια ευρώ, με υπογραφή στις 5 / 2 2015 του τότε υπουργού εσωτερικών για 14 τέτοια έργα στην Πελοπόννησο, που θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ, που βρίσκεται η πορεία υλοποίησής τους;

Ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης
Γόντικας Νικόλαος