Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη FYROM

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη FYROMΣτη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου το ψήφισμα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της FYROM.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκης:

Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της μη επίλυσης του ονοματολογικού και στην αδυναμία εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Για το ονοματολογικό βλέπω ότι υπάρχει αναφορά στο σχέδιο ψηφίσματος με την οποία καλείται η Ύπατη Εκπρόσωπος, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Μογκερίνι να εμπλακεί περισσότερο στη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού, καθώς και να ενημερώσει το ΕΚ για τα αποτελέσματα της δραστηριοποίησής της.

Παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση του ΕΚ είναι προφανώς καλοδεχούμενη οφείλω να υπογραμμίσω ότι το μόνο κατάλληλο πλαίσιο για την επίλυση του ονοματολογικού είναι αυτό του ΟΗΕ.

Ο φόβος μου είναι ότι η εμπλοκή της κα Μογκερίνι ενδεχομένως να δώσει το λάθος μήνυμα οδηγώντας σε σύγχυση και να δυσχεράνει τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος παρά τις όποιες καλές προθέσεις.
Επιπροσθέτως πρέπει να αναφέρουμε και το ζήτημα της μη αναφοράς στις σχέσεις καλής γειτονίας η σημασία των οποίων είναι φυσικά αδήριτη και συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του ονοματολογικού.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των κριτήριων της Κοπεγχάγης και των λοιπών προαπαιτούμενων οφείλω να υπογραμμίσω ότι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη η εκπλήρωση τους και δεν νοείται σχετική αίρεση. Με αυτά σχετίζονται ζητήματα, όπως η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δικαιοσύνης, η ελευθερία έκφρασης και η λειτουργία των ΜΜΕ.
Δυστυχώς σε αυτά τα ζητήματα είχαμε περαιτέρω οπισθοδρόμηση τον τελευταίο χρόνο. Χρειαζόμαστε λοιπόν πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ώστε να καταγραφεί πρόοδος στα συγκεκριμένα πεδία κριτήριων.