Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,υπό τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι


«Μπροστά στη βαρβαρότητα και την τυφλή βία καλούμαστε να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να αντισταθούμε στο φόβο. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας, την αλληλεγγύη και τα δικαιώματα του πολιτισμού μας».
Με αναφορά στο γεγονός που συγκλονίζει όλη την Ευρώπη ξεκίνησε το σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή λήξης του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Η απονομή των βραβείων έγινε υπό τη βαριά σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πολλαπλών βάρβαρων χτυπημάτων.
Ο κ. Βούτσης απονέμοντας το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία «Η γη και η σκιά» του Σεζάρ Ασεβέδο (παραγωγή Κολομβίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Χιλής, Βραζιλίας) επεσήμανε:

«Είναι αυτονόητη η παρουσία μας εδώ, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Εκφράζει την ανάγκη να ανοιχτεί η Βουλή στην κοινωνία, στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, στο προσφυγικό, στον αγώνα του λαού μας, στους νέους επιστήμονες, στους νέους δημιουργούς, στους ανθρώπους του πολιτισμού και ιδιαίτερα του κινηματογράφου».
Η ταινία που κέρδισε το βραβείο της Βουλής έχει ως φόντο μια φυτεία ζαχαροκάλαμου στην Κολομβία και καταγράφει τη σύγχρονη κολομβιανή κοινωνία, με άξονα μια οικογένεια που παλεύει για την επιβίωσή της. Η ίδια ταινία βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος αλλά και με το βραβείο Κοινού.
Πρόκειται για ένα φιλμ, που όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, «αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και τον αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια απλών ανθρώπων, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, εγκατάλειψης και εργασιακής εκμετάλλευσης. Πρόκειται για ένα ρέκβιεμ για την καταστροφή της φύσης και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την Επιτροπή για τη μεγάλη τιμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ταινία μου μιλά για την ιστορία, τη μνήμη, την ταυτότητα των χωρικών στην χώρα μου, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες» και αφιέρωσε σε αυτούς το βραβείο.

Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, θεσπίστηκε το 2005 και απονέμεται σε ταινία που προωθεί με πληρότητα και σαφήνεια μία από τις αξίες που δίνουν περιεχόμενο και ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή, όπως είναι ο αγώνας για την ελευθερία, οι δημοκρατικές αρχές, η ισότητα των ανθρώπων, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η υπεράσπιση των μειονοτήτων, η καταπολέμηση της βίας, η εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός προς τον άλλο, η ανεξιθρησκία, η δημιουργικότητα. Επιλέγεται από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, με κριτήρια θεματικά και καλλιτεχνικά.
Φέτος, είναι η πρώτη φορά που το βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής. 

Πηγή: Motionteam Photo Press Agency\ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ