Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Επεισοδιακό ήταν το Παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα Πάνω από 8.000 χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι | Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ

Επεισοδιακό ήταν το Παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα 
Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, με τους διοργανωτές και πηγές της αστυνομίας να υπολογίζουν ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 8.000.
Στο παναγροτικό συλλαλητήριο έδωσαν το "παρών" και οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι νωρίτερα στην πλατεία Βάθη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών στο Σύνταγμα, είχαν κλείσει η Αμαλίας, στο ύψος της οδού Ξενοφώντος και η Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της οδού Σέκερη.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.
Τεταμένη ήταν η κατάσταση έξω από τη Βουλή, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και διαδηλωτών αγροτών.
Η ένταση ξεκίνησε  5 λεπτά μετά τις 12:00 όταν οι αγρότες κινήθηκαν προς την πλαϊνή πύλη της Βουλής. Οι αστυνομικοί φαίνεται δεν περίμεναν μια τόσο δυναμική κίνηση και άργησαν να αντιδράσουν. Όταν οι αγρότες μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων ενώ απ' την πλευρά των αγροτών εκτοξεύτηκαν μπουκάλια νερού και νεράντζια.
Οι αστυνομικοί για να αποφευχθεί κατάληψη του χώρου έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο.
Οι αγρότες μετά την αντίδραση των αστυνομικών υποχώρησαν από το προαύλιο, ωστόσο ακολούθησε αμέσως μετά ένταση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.  Οι δυνάμεις των αστυνομικών άμεσα ενισχύθηκαν με διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν σταθμευμένες σε διπλανά σημεία. Οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε δύο προσαγωγές. Αντιπροσωπεία των αγροτών ζήτησε να δει τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αγρότες ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο συναδέλφων τους που προσήχθησαν νωρίτερα. Το κλίμα παραμένει τεταμένο. Οι αγρότες νωρίτερα είχαν στραφεί και κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη που πήγε στη συγκέντρωσή τους. Κάποιοι του ζήτησαν να απομακρυνθεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θέλουν πολιτικούς στη συγκέντρωσή τους. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, μετά και την απελευθέρωση του συναδέλφου τους που είχε προσαχθεί στην Αστυνομία, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Οι αγρότες, γνωστοποίησαν ότι θα καταθέσουν αύριο αίτημα προκειμένου να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να του παραδώσουν το ψήφισμα της σημερινής τους κινητοποίησης.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είχε οριστεί για σήμερα συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών, η οποία αναβλήθηκε λόγω των επεισοδίων. Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι «αντίθετη με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας», σημείωσε ότι «ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης» και ανέφερε ότι η
συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών «θα πραγματοποιηθεί κανονικά».

Ωστόσο, οι αγρότες αρνήθηκαν να συναντήσουν τον κ. Αποστόλου, διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση αστυνομικής βίας και αποχώρησαν από την πλατεία.