Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Στη διακομματική επιτροπή Απορρίφθηκαν οι προτάσεις του ΚΚΕ για το χρόνο προβολής των κομμάτων στις εκλογές

Απορρίφθηκαν οι προτάσεις του ΚΚΕ για το χρόνο προβολής των κομμάτων στις εκλογέςΤο ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής επανέλαβε την πάγια θέση του να υπάρχει ισότιμη προβολή των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και να σταματήσει η προκλητική προβολή των μεγάλων κομμάτων, σε βάρος των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε απορρίφθηκαν.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ πρότεινε να εξασφαλιστεί επαρκής και ικανοποιητικός χρόνος για εκείνα τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη βουλή και το ευρωκοινοβούλιο. Ακόμα, το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή χρόνος προβολής στα ΜΜΕ, ώστε -όπως αναφέρει - να προβάλλει το ναζιστικό δηλητήριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση της Βουλής για αναστολή της χρηματοδότησης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και η κατανομή τηλεοπτικού χρόνου θα συνιστούσε μορφή έμμεσης χρηματοδότησης.

Το ΚΚΕ διαφώνησε με την αρχική πρόταση του υπουργείου, να κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος στα κόμματα με βάση το 60% της κοινοβουλευτικής τους δύναμης (όπου συμπεριλαμβάνεται το μπόνους των 50 εδρών) και το 40% της εκλογικής τους δύναμης.

Αυτή η πρόταση, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, θα οδηγούσε τα υπόλοιπα κόμματα να εξασφαλίζουν τηλεοπτικό χρόνο κάτω από το εκλογικό τους ποσοστό, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το νεοσύστατο κόμμα της "Λαϊκής Ενότητας" θα ευνοούνταν, παίρνοντας αθροιστικά το εκλογικό ποσοστό του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο τηλεοπτικός χρόνος πρέπει να προσεγγίζει το εκλογικό ποσοστό κάθε κόμματος, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται κανένα κόμμα από την κατανομή. Τέλος, το ΚΚΕ έθεσε το σοβαρό ζήτημα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

Επισημαίνει ότι σε συνθήκες οξυμμένης φτώχειας και ανεργίας του λαού, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα διευκόλυνσης όσων χρειάζεται να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και μάλιστα για τρίτη φορά μέσα στο 2015.

Το ΚΚΕ προτείνει κατάργηση των διοδίων τις ημέρες πριν και μετά τις εκλογές, δραστική μείωση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δωρεάν εισιτήρια για ορισμένες κατηγορίες, όπως άνεργοι, φοιτητές, στρατευμένοι κλπ.

Επίσης, προτείνει να υπάρχει άμεση και γρήγορη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών για τον τρόπο και τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος απ' τους Έλληνες ναυτεργάτες.