Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Στο Μετόχι του Αγίου Γερασίμου στα Μεντουριάνικα ο εορτασμός επί τη Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλιού - Ανέφικτος και επικίνδυνος η προσέλευση στο Μοναστήρι του Αη Λιά ψηλά στο Χελυδόρι

 http://4.bp.blogspot.com/-jyGWH_usdME/U9aG00fw_SI/AAAAAAAAD5o/BhDQruGAock/s1600/P7190181.JPG

¨Στο Μετόχι του Αγίου Γερασίμου στα Μεντουριάνικα ο εορτασμός επί τη Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλιού - Ανέφικτος και επικίνδυνος η προσέλευση στο Μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού , στο Ορεινό Χελυδόρι

Αύριο Δευτέρα 20 Ιουλίου πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ζάχολης που βρίσκεται ψηλά στο Χελυδόρι στους πρόποδες του Μαύρου Όρους στην εδαφική περιφέρεια του Χελυδορίου (Κούτου), ανάμεσα στη Ζάχολη και τον Πύργο, σε υψόμετρο 780 μέτρων και σε απόσταση 20 χλμ νότια του Δερβενίου.
Στο παρελθόν, όλοι οι περιηγητές, οι επισκέπτες και οι προσκυνητές, μιλούσαν για το θαυμάσιο τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι και για την πλούσια βλάστηση, δάση με πεύκα και έλατα, καλλιεργημένες εκτάσεις, πολλά νερά. Αυτή η εικόνα είχε μείνει στη μνήμη όλων μας. Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση δεν είναι η ίδια με εκείνη που περιγράφεται στις εντυπώσεις των επισκεπτών.
Από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, του έτους 2000, η οποία εξαπλώθηκε από την Αχαΐα μέχρι την ανατολική Κορινθία και δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της, κάηκε ολοσχερώς και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Μόνο το καθολικό, στο μέσον της αυλής, σώθηκε από την πύρινη λαίλαπα.

Φέτος ο εορτασμός επί τη Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου δεν θα
πραγματοποιηθεί στην
Ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ζάχολης που βρίσκεται ψηλά στο Χελυδόρι, αλλά στο  Ιερό Μετόχι του Αγίου Γερασίμου του Θαυματουργού, στα Μεντουριάνικα.

 Από την Ιερά Μονή του  Προφήτου Ηλιού  Ζαχόλης ανακοινώνονται τα εξής:
"Σας κάνουμε γνωστό ότι την 20η Ιουλίου που εορτάζει η Ιερά και Ιστορική  Μονή μας επί τη Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.
 Eίναι για φέτος αδύνατον να πραγματοποιηθεί εντός αυτής ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός αλλά και  η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επί τω λόγω ότι η προσέλευση κλήρου και λαού είναι ανέφικτος και επικίνδυνος λόγω έργων τα οποία βρίσκονται σε στασιμότητα  ένεκα μη λειτουργίας του τραπεζιτικού συστήματος της χώρας μας.
Τόσο  ο Εσπερινός όσο και η Θεία Λειτουργία θα λάβουν χώρα στο Ιερό Μετόχι του Αγίου Γερασίμου του Θαυματουργού, στα Μεντουριάνικα
Θα θεωρούσαμε τιμή την παρουσία σας
Η Ηγουμένη 
Μαγδαληνή  Μοναχή 
και οι συν εμοί εν Χριστώ Αδελφές.
 Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Ζάχολης είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του 2002 στην Κορινθία

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν ένας εξέχων Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. Ο Ηλίας υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος, δυναμικός και θαρραλέος προφήτης, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος του Θεού.
Είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, κάνοντας τους Ισραηλίτες με μια φωνή να πουν: «Αληθώς Κύριος ο Θεός, αυτός ο Θεός» (Βασιλειών Γ ιη' 39.). Δηλαδή, αληθινά! Ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, αυτός είναι ο μόνος πραγματικός και αληθινός Θεός. Ο Ηλίας, επίσης, είναι εκείνος που με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρεισήμισι χρόνια. Είναι εκείνος που ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και κατέκαυσε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Είναι εκείνος που στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό, όσο είναι δυνατό, βέβαια, να Τον δει άνθρωπος. Είναι εκείνος που έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο. Τέλος, είναι εκείνος που στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.
Όλα αυτά δείχνουν με πόσο ζήλο υπηρέτησε ο προφήτης Ηλίας το θέλημα του Θεού.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 20 Ιουλίου, οπότε και πιστεύεται ότι αναλήφθηκε στους ουρανούς.