Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Τα ταμεία στέρεψαν από έσοδα και είναι αβέβαιη η καταβολή στους δικαιούχους Με έναντι και υποσχετική οι συντάξεις του Ιουλίου


Με έναντι και υποσχετική οι συντάξεις του Ιουλίου
Συντάξεις σε επίπεδα… Βουλγαρίας θα έχουν για τον Ιούλιο 1,2 εκατ. συνταξιούχοι και μάλιστα όχι γιατί το ζήτησαν οι δανειστές αλλά εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να κλείσει τις τράπεζες, προκαλώντας κατάρρευση των συναλλαγών, στάση πληρωμών και οικονομική ασφυξία σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για αυτό το μήνα οι συντάξεις μπορεί να πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά τα ποσά είναι καθαρά λογιστικά. Κανείς δεν θα καταφέρει να πάρει ολόκληρη τη σύνταξη, ενώ 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν βιβλιάριο δεν θα μπορούν να πάρουν πάνω από 480 ευρώ για όλο το μήνα. 

Οσοι έχουν κάρτα και η σύνταξή τους είναι μέχρι 1.800 ευρώ για να πάρουν ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να έχουν το κουράγιο να πηγαίνουν κάθε μέρα στα ATMs και να «χτυπάνε κάρτα» με ανάληψη 60 ευρώ.
Συνταξιούχος με αποδοχές 1.300 ευρώ θα μπορέσει να πάρει όλο το ποσό σε 22 μέρες και μόνο αν έχει κάρτα αναλήψεων! Αν έχει μόνο βιβλιάριο, θα πάρει 480 ευρώ με 4 επισκέψεις στην τράπεζα!

Συνταξιούχος με αποδοχές 2.000 ευρώ θα μπορέσει να πάρει 1.800 ευρώ από τη σύνταξη μόνον αν επί 30 μέρες πηγαίνει και «χτυπάει κάρτα» στο ΑΤΜ για να βγάζει από 60 ευρώ κάθε φορά! Τα άλλα 200 ευρώ θα μείνουν ανείσπρακτα!

Η ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλε η κυβέρνηση 2.450.000 συνταξιούχους που πληρώνονται από τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο, καθώς για να πληρώσουν λογαριασμούς, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα έξοδα θα πρέπει κάθε μέρα να στήνονται στις ουρές. Οι 1.250.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα αλλά τραπεζικό βιβλιάριο θα διαπιστώσουν ότι το ποσό που μπορούν να πάρουν για όλο το μήνα είναι 480 ευρώ, καθώς το όριο ανάληψης είναι 120 ευρώ την εβδομάδα!

Στην πράξη ένας συνταξιούχος που παίρνει 1.200 ευρώ, και έχει κάρτα, για να βγάλει όλο το ποσό θα πρέπει επί 20 συνεχόμενες μέρες να στήνεται στο ATM και να βγάζει 60 ευρώ. Η κοροϊδία και η εξαπάτηση ξεπερνούν κάθε όριο.

Η κυβέρνηση ταπείνωσε τους απόμαχους της εργασίας και παρά την «οργή λαού» κανένας μα κανένας από τους αρμόδιους υπουργούς και διοικητές Ταμείων δεν είχε την αξιοπρέπεια να πει «ντρέπομαι και παραιτούμαι», όχι μόνο γιατί σε μια νύχτα «έριξαν» τις συντάξεις σε επίπεδα Βουλγαρίας, αλλά γιατί επιπρόσθετα υποχρεώνουν τους συνταξιούχους να «λιώνουν» στις ουρές για 60 και 120 ευρώ!

Προτού ξεπεραστεί όμως το πρώτο σοκ έρχεται και το δεύτερο, καθώς η γενικευμένη στάση πληρωμών έχει οδηγήσει σε κατάρρευση εσόδων όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε σημείο που η πληρωμή των συντάξεων στο τέλος Ιουλίου να θεωρείται αμφίβολη! Υπό κανονικές συνθήκες, τα Ταμεία περίμεναν ότι θα εισέπρατταν από ασφαλιστικές εισφορές 550 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Εισπράχθηκαν όμως 120 εκατ. ευρώ και αυτά από μεγάλες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και τράπεζες που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις τράπεζες και πλήρωσαν τις εισφορές στο ΙΚΑ. Τα 120 εκατ. ευρώ δόθηκαν στον ΟΑΕΕ για να πιστώσει το υπόλοιπο 50% της σύνταξης στους δικαιούχους του! Ο ΟΓΑ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ, ενώ περίμενε ότι θα εισέπραττε 150 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΕ είναι ζήτημα αν εισέπραξε μερικές δεκάδες χιλιάδες από όσους πληρώνουν δόσεις για ρύθμιση χρεών.

Τα Ταμεία είναι στο όριο και το υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει αν οι συντάξεις θα δοθούν στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ένα πιθανό σχέδιο που εξετάζουν επιτελείς του υπουργείου Εργασίας είναι, στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι στο τραπεζικό σύστημα, να πληρώσουν στο τέλος Ιουλίου έναντι σε όλους τους συνταξιούχους ένα ποσό που μπορεί να κυμαίνεται από 400 ως 500 ευρώ για όλους και το υπόλοιπο ποσό να «μετατραπεί» σε υποσχετική επιταγή, με άγνωστη ημερομηνία είσπραξης!