Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Τα νεα πρόσωπα της Κυβέρνησης

Στο υπουργείο Εσωτερικών νέο πρόσωπο είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, που αναλαμβάνει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου
Ο νέος αναπληρωτής  είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC.
Είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και μέχρι σήμερα ήταν γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, θέση που υπάγεται απ' ευθείας στον Αλέξη Τσίπρα.Ο ιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών.
Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».

Απόφοιτος το 1985 του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987.
Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη - Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωσή τους στο νομικο – πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.
Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου. Μέσω της εμπλοκής του στην VPRC επέβλεψε πάνω από 800 μικρά και μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, στους τομείς της πολιτικής και εκλογικής έρευνας, της κοινωνικής έρευνας, της έρευνας Μέσων Ενημέρωσης και της έρευνας αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, επέβλεψε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα επιστημονικών ινστιτούτων ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των ερευνών συμμετέχει από τον Νοέμβριο του 2011 στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχοντας υπό την επίβλεψή του τις σταθερές έρευνες παρακολούθησης των δεικτών του κλάδου.
Ασχολείται ιδιαίτερα με τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, την πολιτική συμπεριφορά, την εκλογική-κοινωνική έρευνα και ευρύτερα το χώρο της πολιτικής κοινωνιολογίας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 από τις εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο: Πολιτικά Κόμματα, Εκλογές και Κομματικό Σύστημα - Οι μετασχηματισμοί της πολιτικής αντιπροσώπευσης 1990-2010. Από το 2000 έως το 2011 επιμελήθηκε την έκδοση Η Κοινή Γνώμη στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε αναλύσεις από το χώρο της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας βασισμένες στα δεδομένα των ερευνών της VRRC, αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων. Εχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, καθώς και συστηματική παρουσία σε διεθνή συνέδρια.
Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", καθώς και του Ιδρύματος Γληνού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Στο διάστημα 2010-2014 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επικοινωνιακής Πολιτικής του ΑΠΘ. Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Υφυπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης
Νέα κυβέρνηση - Παύλος Πολάκης: Με... μαντινάδα από τα Σφακιά στην κυβέρνησηΑπό τον δήμο Σφακίων στη Βουλή και από εκεί στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών.
Μπορεί στις δημοτικές εκλογές του 2014 ο Παύλος Πολάκης να επανεκλέχθηκε δήμαρχος Σφακίων (είχε εκλεγεί πρώτη φορά το 2010 με 62%) με ποσοστό 96,5% αλλά δεν άργησε να ακολουθήσει το... κάλεσμα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη, για πρώτη φορά, βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής έγινε υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι γιατρός, γενικός χειρουργός εντατικολόγος. Έχει διατελέσει μέλος ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής «Γρ. Λαμπράκης», μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, πρόεδρος των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά με την παράταξη ΑΡΣΙ.
Εντάχθηκε στην ΚΝΕ το 1983, απ’ όπου αποχώρησε το 1989 (σ.σ. εξαιτίας της Οικουμενικής και της συγκυβέρνησης με ΣΥΝ και ΝΔ) και εντάχθηκε στο ΝΑΡ έως το 2010. Το 2012 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή έκανε... εντύπωση από τις πρώτες μέρες του ως βουλευτές, αφού στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων μίλησε με... μαντινάδα: «Στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος, πρέπει κανείς να πολεμά κι ας είν’ κι ο τελευταίος».
Στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις είχε κλείσει την ομιλία του με άλλη μια μαντινάδα: «Όταν πεσμένος βρίσκεσαι στου πηγαδιού τον πάτο και αναντρανίζεις τη ματιά στον κόσμο τον απάνω, τεντώνεις χέρια και αρμούς στον πόρο αναρριχάσαι, τον τρόμο σου κατανικάς και λέφτερος λογάσαι».

- Στο υπουργείο Οικονομικών τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη που παραιτήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός για θέματα Εσόδων αναλαμβάνει ο έμπειρος εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσποδνίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος του Συλλόγου των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.
Προέρχεται απο το συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν υπεύθυνος στον τομέα της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συνέβαλε σημαντικά εκ της θέσεώς του στη διαμόρφωση του προεκλογικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης ως εκπρόσωπος των εφοριακών υπαλλλήλων κατά καιρούς έχει αντιταχθεί σε προσπάθειες στοχοποίησης του κλάδου για θέματα διαφθοράς ενώ είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στην πολιτική της βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Νέα κυβέρνηση: Το πρώτο μήνυμα του Παύλου Χαϊκάλη ως υφυπουργός- Τη θέσητου Δημήτρη Στρατούλη αναλαμβάνει ο Παύλος Χαϊκάλης. Με διαφορά πως ο κ. Στρατούλης ήταν αναπληρωτής υπουργός ενώ ο κ. Χαϊκάλης θα είναι υφυπουργός
Ο Παύλος Χαϊκάλης ήταν ένας από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είχαν διατυπώσει έντονες αντιρρήσεις για τη συμφωνία που είχε έρθει στη Βουλή και μάλιστα θεωρείτο ένας από αυτούς που δεν θα υπερψηφίσει τελικά την εξουσιοδότηση προς τον κ. Τσακαλώτο, ώστε να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, μετά από το πολιτικό μασάζ από τον Πάνο Καμμένο ο κ. Χαϊκάλης υπερψήφισε την εξουσιοδότηση και λίγες ημέρες μετά υπερψήφισε και τα προαπαιτούμενα. Και σήμερα αφού έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις του ο κ. Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη θέση του "αντάρτη" κ. Στρατούλη.
Όπως έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: "Με βαθύ αίσθημα ευθύνης αποδέχτηκα την πρόταση του πρωθυπουργού προκειμένου να αναλάβω τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.
Έχοντας διατελέσει τα τρία τελευταία χρόνια τομεάρχης κοινοβουλευτικής ευθύνης για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία θα δώσω τη μάχη προκειμένου να συμβάλλω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να διαμορφωθεί ένα εργασιακό περιβάλλον ισονομίας και αξιοκρατίας με κύριο γνώμονα την εργασιακή ειρήνη και την εργασιακή ηθική".

- Τον Νίκο Χουντή στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διαδέχεται η Σία Αναγνωστοπούλου.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959 και πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι. Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά. Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.
Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.
Εξελέγη  πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Ανασχηματισμός - Δημήτρης Βίτσας: Ποιος είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Αντί του Κώστα Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας ως αναπληρωτής τοποθετείται ο Δημήτρης Βίτσας. Γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι και από το 1960 ζει στο Χαϊδάρι.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια marketing και management. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος στο χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών.Το 1974 εντάχθηκε στη ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 13ο Συνέδριο. Υπήρξε μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυση του, μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας έως τον Απρίλιο 2009. Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχθηκε Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ, θέση στην οποία παρέμεινε έως την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ τον Ιούλιο του 2013.
Τον Ιούλιο 2013 εκλέχθηκε στην θέση του Γραμματέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Δημιουργείται θέση υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει ο Γιάννης Αμανατίδης


- Κυβερνητικός εκπρόσωπος γίνεται η Όλγα Γεροβασίλη
  Γεννήθηκε στην Άρτα το 1961 και είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Παππά, Χημικό Μηχανικό και έχουν τρία παιδιά, τον Φαίδωνα, την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο.
Είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στην γυναικολογική ακτινολογία. Από το 1993 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην Άρτα.Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής.
Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας. Στην συνεδρίαση της Κ.Ο., στις 5-2-2015, ορίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.
Απ’ το 1997 μέχρι το 2003 διετέλεσε Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας κι από το 2003 μέχρι το 2005 Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.
Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Αρταίων, το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» και εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές του 2014 επελέγη απ’ την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» και μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Στις εθνικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής Νομού Άρτας, συνεργαζόμενη ως ανένταχτη με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού και στις Ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη».