Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Οι αλλαγές που φέρνει η ελληνική πρόταση σε Δημόσιο, Ασφαλιστικό και Εργασιακά (αναλυτικά)

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται πλέον η ελληνική πρόταση με όλα τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση που ξεκινάει από 50 δισ. ευρώ και φτάνει έως τα 70 δισ. ευρώ. Ας εστιάσουμε όμως στο τι περιλαμβάνει η Ελληνική πρόταση για δημόσιο, ασφαλιστικό και εργασιακά.

1) Δημόσιο
– Eνιαία μισθολογική κλίμακα, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2016 με άνοιγμα της «ψαλίδας»  μεταξύ υψηλών και χαμηλών μισθών και μείωση του εισαγωγικού μισθού στα 586 ευρώ
-Περιορισμοί σε άδειες, ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίων, επιδόματα κλπ.
-Πλαφόν για μισθολογικές δαπάνες και το προσωπικό στο δημόσιο, που θα μειώνονται ως το 2019
-Αξιολογητές των επιδόσεων όλων των υπαλλήλων
-Νέα κινητικότητα στο δημόσιο
2) Συντάξεις
-Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ από τον Οκτώβριο
-Μεταρρυθμίσεις με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά εξοικονόμηση ύψους 0,25% -0,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2015 και 1 % του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος το 2016
-Εφαρμογή ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων λόγω θεμελιωμένων δικαιωμάτων
-Σταδιακή προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ή στα 62 έτη και εισφορές 40 ετών μέχρι το 2022 (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών και των μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
-Αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους
-Σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και υποκατάσταση από το εγγυημένο εισόδημα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Κόβεται άμεσα το ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα.
-Εξομοίωση εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία (και του ΟΓΑ) με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015
-Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών
-Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων
3) Εργασιακά
(α) θεσμοθέτηση το φθινόπωρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Δεν προβλέπεται άλλος τρόπος για αυξήσεις ή επαναφορά του κατώτατου μισθού «με ένα νόμο».
(β) μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
Συγκεκριμένα στις προτάσεις αναφέρεται:
«Έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης παρόμοιας με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού (άρθ. 103 του Ν. 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων για τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Περαιτέρω συμβολή στην επανεξέταση που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς και το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας). Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα καταρτιστούν σε διαβούλευση με τους θεσμούς. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την περάτωση της επανεξέτασης και, σε κάθε περίπτωση, όχι πριν από τα τέλη του 2015. Κάθε προτεινόμενη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου θα γίνει μόνο σε συμφωνία με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα και οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης».
aftodioikisi.gr