Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ ήταν η ατζέντα της συνάντησης Αντώνη Σαμαρα- Κώστα Καραμανλή ΝΔ: «Κανένας δεν θα μείνει αμέτοχος στις κρίσιμες αυτές ώρες»

ΝΔ: «Κανένας δεν θα μείνει αμέτοχος στις κρίσιμες αυτές ώρες»
Ευρωπαϊκό ανάχωμα στη ρήξη και στηρίγματα στην παραμονή της χώρας στο ευρώ χτίζει η Ν.Δ., την ώρα που οι κυβερνητικοί χειρισμοί στη διαπραγμάτευση έχουν τοποθετήσει τη χώρα πάνω σε κινούμενη άμμο, που μπορεί να την καταπιεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη ανά πάσα στιγμή. «Εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι», διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Τα στελέχη της γαλάζιας παράταξης και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι από τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, τίποτε δεν θα είναι ίδιο στη χώρα μας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, είτε επιτευχθεί τελικά συμφωνία είτε ισχύσει το χειρότερο σενάριο και η χώρα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Υπό τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, στη Συγγρού ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, με το στρατηγικό σχεδιασμό τους να περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες για τα επόμενα εικοσιτετράωρα: το στενό pressing προς την κυβέρνηση, το αίτημα της εθνικής συνεννόησης και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τις πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να πέσει η χώρα στα βράχια.

Η κλιμάκωση στα τρία αυτά μέτωπα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνεται παράλληλα, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκτός από τις περιοδείες που συνεχίζει σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των περιφερειακών προσυνδιασκέψεων του κόμματος, έχει προγραμματίσει και μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, προκειμένου να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για να ζητήσει τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το ραντεβού

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πέρασε τη λευκή αυλόπορτα της οικίας του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά. Το ραντεβού των δύο αντρών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ήταν προγραμματισμένο, είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και δεν έγινε εκτάκτως, όπως ειπώθηκε, ως απάντηση στο τετ α τετ Μπακογιάννη – Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πολιτικοί είχαν μιλήσει και στο τηλέφωνο νωρίτερα, με πηγές από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή να επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο δεν αρνείται καμία συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, αλλά στο στόχαστρο και των δύο βρίσκεται η μεγάλη εικόνα, που είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην κοινή διαρροή που δόθηκε από τη Συγγρού στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση.

Ο ίδιος πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση, επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τονίζει στους συνομιλητές του ότι η γαλάζια παράταξη «είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως όλοι, ο πρώην πρωθυπουργός περιμένει να δει και τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία, αν τελικά γίνει. Οπως σχολίαζαν, πάντως, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Καραμανλή, έπειτα από τις καταιγιστικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, «κανείς δεν θα μείνει αμέτοχος».

Κύκλος επαφών

Η συνάντηση των κ. Σαμαρά και Καραμανλή, που έστειλε ένα σαφές μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, εντάσσεται σε ένα κύκλο θεσμικών επαφών που ξεκίνησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο οποίος συνεχίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα, όταν ο κ. Σαμαράς πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.

Οπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, «επρόκειτο για μια κίνηση άκρως θεσμική. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να του επισημάνει τον κίνδυνο της κατάρρευσης του ακρογωνιαίου λίθου της εθνικής μας πολιτικής, που είναι η σύμπλευση με την Ευρώπη».

Γαλάζια στελέχη σχολίαζαν, μάλιστα, πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας Παυλόπουλος στις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Σαμαρά, όταν του τόνισε πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει και να βάλει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην Ευρώπη».

«Η πλειοψηφία που με εξέλεξε αλλά και η εντολή της Βουλής από τον ελληνικό λαό που εξέλεξε τη Βουλή αυτή μου επιβάλλουν να διασφαλίσω στο πλαίσιο και στα όρια των αρμοδιοτήτων μου αυτή την πορεία και να είστε βέβαιος ότι θα το πράξω», είπε ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτόν ότι δεν πρόκειται να παραμείνει αμέτοχος.

Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., απαντά και σε όσους προέτρεπαν τον κ. Σαμαρά να πάρει στο τηλέφωνο τον κ. Τσίπρα, όταν η πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο ή για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που ζητούσαν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές του για την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού μετώπου στις επόμενες ημέρες και με πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Ηδη την Παρασκευή είχε συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη και αναμένεται ανάλογη κίνηση με τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά και με πρώην υπουργούς, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Ο κύκλος των επαφών του κ. Σαμαρά με πρόσωπα-κλειδιά θα συνεχιστεί και στο εξωτερικό. Επόμενος σταθμός του θα είναι οι Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΕΛΚ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ανάλογα με το αποτέλεσμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μεταβεί και νωρίτερα στη βελγική πρωτεύουσα.

Αυτό που πρόκειται να ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας για να εξασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, συμφωνίας όμως προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, μακριά από υφεσιακά μέτρα και από τη λογική της φοροκαταιγίδας.

Στην ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι σημειωμένα για την εβδομάδα που ξεκινά τα ονόματα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, και άλλων.

Κριτική στον Τσίπρα και έκκληση για εθνική συνεννόηση έστω και την ύστατη στιγμή

Στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο προς τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να «μη γίνει ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα». Παράλληλα, κάνει λόγο για «λογαριασμό Τσίπρα», κοστολογώντας τη ζημιά που προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε 800 εκατ. ευρώ το μήνα ή σε 27 εκατ. ευρώ την ημέρα, χωρίς να ληφθουν υπόψη το πλήγμα στην αξιοπιστία και η απομόνωση της χώρας, διεθνώς.

Η κριτική αυτή θα κλιμακωθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και η πίεση για να υπάρξει συμφωνία, μαζί με το αίτημα για την εθνική συνεννόηση. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμένει σε αυτό μέχρι και την τελευταία στιγμή, θέτοντας μόνο δύο βασικές κόκκινες γραμμές: να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να παραμείνει η Ελλάδα στη δυνατότητα να έχει ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Ν.Δ. προετοιμάζονται ήδη για την κατάρτιση λίστας με ισοδύναμα μέτρα, αντί της φοροκαταιγίδας που πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές και τα οποία θα δώσει στη δημοσιότητα η Συγγρού στις επόμενες ημέρες και θα αποτελέσουν τη βάση για την εθνική συνεννόηση. Τμηματικά τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στις ομιλίες του στις προσυνδιασκέψεις του κόμματος, ανάλογα με τη θεματική.

e-typos.com