Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ο λαός της Δυτικής Κορινθίας βροντοφώναξε Το Ξυλόκαστρο δεν θα γίνει χαβούζα της Πελοποννήσου..


Μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας – ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε χθες στο Ξυλόκαστρο, στην πλατεία Αγίου Βλασίου. Το θέμα δεν ήταν άλλο απ’ την μεταφορά των σκουπιδιών της Πελοποννήσου που μεθοδεύεται απ’ την κυβέρνηση και την Περιφέρεια στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου. 
 Η χθεσινή συγκέντρωση πέτυχε το σκοπό της και προχωράμε. Ενημερώθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες και συμπολίτισσες για το θέμα των μεθοδεύσεων κάποιων να φέρουν σκουπίδια άλλων δήμων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου και την κατάσταση επιφυλακής που βρισκόμαστε. 
 
Προχωράμε ενωμένοι όλοι οι συνδυασμοί και όλοι οι δημότες. Ο Δήμαρχος κύριος Ηλίας Ανδρικόπουλος, οι κύριοι Ανδρέας Ζάρρος, Βλάσης Τσιώτος και Φάνης Μπρακούλιας (αρχηγοί παρατάξεων) ενημέρωσαν τον κόσμο για την κατάσταση και έθεσαν σε όλους το πρόβλημα. Οι κίνδυνοι που κρύβει μια τέτοια απόφαση (η μεταφορά των σκουπιδιών), είναι τεράστιοι. Οικολογικοί σε πρώτη φάση και σε δεύτερη υποβάθμισης της περιοχής. Ένα πανέμορφο μέρος που ζει απ’ τον τουρισμό και την αγροτιά θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Ενημερωθήκαμε πως ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, που κατασκευάστηκε από τα χρόνια της Δημαρχίας του κυρίου Δημήτρη Σκούρα, έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 12.500 τόνους απορριμάτων. Δεν μπορεί με λίγα λόγια να φιλοξενήσει παρά μόνο τα απορρίματα των πρώην Δήμων Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης, Φενεού. Εύκολα μπορείτε να καταλάβετε πως οποιαδήποτε επιβάρυνση όπως αυτή που μεθοδεύεται θα αποτελούσε μια τοξική βόμβα για το περιβάλλον της περιοχής.
Ερχόμαστε τώρα στο θέμα της νομιμότητας μιας τέτοιας κίνησης απ’την πλευρά της Περιφέρειας. Χθες, οι ομιλούντες μας διαβεβαίωσαν πως είναι πέρα για πέρα παράνομη. Θα υπάρξει δε νομική κάλυψη για την πλευρά του Δήμου σε περίπτωση που η περιφέρεια επιμείνει.
Το ευχάριστο και ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι πως ο λαός του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης είναι ενωμένος μαζί με τους αρχηγούς των παρατάξεων και τον Δήμαρχο και κινούνται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Το Ξυλόκαστρο δεν πρέπει και δεν θα γίνει χαβούζα της Πελοποννήσου. Το θέμα των σκουπιδιών είναι τεράστιο και θα πρέπει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά να το αντιμετωπίσει. Με τέτοιες λύσεις  ανάγκης, λανθασμένες, που γίνονται ίσα – ίσα για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, για να μην υπάρξουν οι ευρωπαϊκές τιμωρίες, μας γυρνάνε χρόνια πίσω και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε αυτήν την χώρα να εκσυγχρονιστεί επιτέλους. Ας το σκεφτούν σοβαρά οι ιθύνοντες, κυβερνητικοί και περιφερειακοί.

φωτογραφίες από Αλέξανδρος Σφακιανός.