Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου δεν θα γίνει χαβούζα της Πελοποννήσου...

 
Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τους τότε καποδιστριακούς δήμους Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης και Φενεού. Έχει τη δυνατότητα να δέχεται περίπου 12.500 τόνους σκουπίδια το χρόνο και μέγιστη χωρητικότητα 250.000 τόνους (ή 380.000 κυβικά μέτρα).
Αυτή τη στιγμή δεν έχει μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων και για ένα χρονικό διάστημα τα στραγγίδια θα πηγαίνουν στο βιολογικό καθαρισμό Ξυλοκάστρου που βρίσκεται δίπλα. Όπως καταλαβαίνουμε από τη λειτουργία όλων των άλλων ΧΥΤΑ της χώρας, έτσι κι αλλιώς είναι πολύ εύκολο μια τέτοια εγκατάσταση να γίνει ρυπογόνα. Η πανελλαδική εμπειρία δείχνει ότι τα στραγγίδια των ΧΥΤΑ είναι τοξικές βόμβες και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις. Φανταστείτε να πετάμε περισσότερα σκουπίδια από αυτά που μπορεί να δεχτεί.
Η άδεια λειτουργίας που εκδόθηκε πρόσφατα και οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης αναφέρουν καθαρά τις δυνατότητες της εγκατάστασης και όλα αυτά που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ και ο κ. Μανιάτης θα καταστρέψουν και το ΧΥΤΑ και τον τόπο μας (δείτε την άδεια εδώ https://diavgeia.gov.gr/decision/view/ΩΧΟΕ7Λ1-ΘΔΩ).
Δεν πρέπει και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν. Η νομική αλλά και η δυναμική αντίδρασή μας οργανώνεται και πρέπει να βοηθήσετε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση...

Για να πάρουμε μια ιδέα τι σημαίνει να μη λειτουργεί σωστά ένας ΧΥΤΑ ας ρίξουμε μια ματιά εδώ... www.anasta.de



Ανδρέας Ζάρρος 

 
Εαν θέλουν κάτι να στείλουν προς το Ξυλόκαστρο το ΥΠΕΚΑ και οι νότιοι γείτονες, ας στείλουν τουρίστες για να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Αυτούς θα τους δεχτούμε με χαρά. Τα σκουπίδια τους όμως όχι. Και ας συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι αυτό δεν είναι καπρίτσιο...
Είναι θέμα υγιεινής και επιβίωσης!

Vlasis Xylokastro