Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Αξιολόγηση χωρίς απολύσεις- Το νέο σχέδιο που αναμένεται να καταθέσει ο Κ. Μητσοτάκης

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να έχει έτοιμο το τελικό σχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο Μαξίμου. 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να πείσει πως η αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις και μισθολογικές κυρώσεις, ενώ η ΑΔΕΔΥ αμφισβητεί τις προθέσεις της κυβέρνησης και συνεχίζει να αντιδρά συγκεντρώνοντας υπογραφές, οι οποίες έχουν φτάσει τις 110.000.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός, αναμένεται να δοθεί διακριτική ευχέρεια στους Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης να προβούν στον επιμερισμό ποσοστών σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων ακόμα και Δήμων στο σύνολό τους, κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να αδικηθούν προσοντούχοι υπάλληλοι.
Επιπλέον, όσοι υπάλληλοι αξιολογηθούν και βαθμολογηθούν κάτω από την βάση και ενταχθούν στην κατηγορία του 15% θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης, να αλλάζουν προσωρινά αντικείμενο, αλλά και να μετακινούνται εκούσια εντός υπηρεσίας ή σε διαφορετικό κλάδο.
Τέλος, αναμένεται να θεσπιστεί ένα σύστημα κινήτρων-αντικινήτρων που θα συμβάλει στην εμπέδωση της νοοτροπίας της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Προς αναζήτηση της δεξαμενής των 6.500 απολύσεων 
Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκέντρωση του αριθμού των 6.500 απολύσεων οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά και ζητά την επαναδιαπραγμάτευση του αριθμού κάτι που δεν θεωρείται εφικτό να γίνει καθώς είναι μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης και έχει υπογραφεί και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δύσκολα θα συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων με τους επίορκους και όσους μπήκαν στο δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά.
Στο στόχαστρο βρίσκονται και όσοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν απολύσεις και σε εργαζόμενους στους ΟΤΑ, παρόλο που ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, διαβεβαιώνει για το αντίθετο.

aftodioikisi.gr