Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τι θα πληρώσετε για τα ακίνητα – Αναλυτικά παραδείγματα

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων άρχισαν να παραλαμβάνουν από χθες μέσω του taxis οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων, ενώ ιδιαίτερα ακριβά θα πληρωθούν τα λάθη στο Ε9.
Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Αυγούστου και οι επόμενες δόσεις κάθε τέλος του μήνα έως και τον Δεκέμβριο.
Οι «χαμένοι» του ενιαίου φόρου είναι, κυρίως, οι φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία και όσοι έχουν τακτοποιημένους αυθαίρετους χώρους. Το φόρο γλιτώνουν, όσοι διαθέτουν γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, αλλά και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου.
Παραδείγματα
Στο Περιστέρι, ιδιοκτήτης με νεόδμητο διαμέρισμα 90 τ.μ. στον 2ο όροφο πολυκατοικίας και δύο προσόψεις και με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 428,82 ευρώ.
Στο Ηράκλειο Αττικής, ιδιοκτήτης με διαμέρισμα 120 τ.μ. στον 2ο όροφο πολυκατοικίας που χτίστηκε προ 20ετίας, με δύο προσόψεις και τιμή ζώνης τα 1.150 ευρώ ανά τ.μ., θα πρέπει να πληρώσει 485 ευρώ.
Στη Φιλοθέη, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. 1ου ορόφου, που χτίστηκε προ 10ετίας, με δύο προσόψεις και τιμή ζώνης τα 5.250 ευρώ ανά τ.μ., θα πρέπει να πληρώσει 1.232 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 140 ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς η ακίνητη περιουσία του υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. 1ου ορόφου που χτίστηκε προ 15ετίας με μία πρόσοψη και τιμή ζώνης 650 ευρώ ανά τ.μ., θα κληθεί να πληρώσει 556,30 ευρώ.
Για κάτοχο αγροτεμαχίου 40 στρεμμάτων στη Λάρισα, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, ο ενιαίος φόρος ανέρχεται σε 96,80 ευρώ.
Ακριβά τα λάθη
Ακριβά θα πληρώσουν τα λάθη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον είχαν γράψει ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία στο Ε9, σύμφωνα με εγκύκλιο της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.
Αναλυτικά, όσοι κάνουν λάθη στο Ε9, θα μπορούν να υποβάλλουν τις τροποποιητικές, αλλά ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις δυσμενέστερες παραδοχές για το φορολογούμενο.
Για όσους καταθέσουν τελικά τροποποιητική δήλωση για την περιουσιακή κατάσταση τους για τα έτη 2011, 2012 και 2013 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία, δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο, εάν υπάρχει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή εάν το ποσό του φόρου είναι μηδενικό.
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό, το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι και του ποσού των 100 ευρώ δεν θα ζητηθεί από τις εφορίες.
Παραδείγματα
Φορολογούμενος υπέβαλε δήλωση στοιχείων ακινήτων το Μάρτιο του 2014, για να τροποποιήσει τη δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας του έτους 2013. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και το ποσό προς επιστροφή είναι 15 ευρώ. Λόγω του εκπρόθεσμου της υποβολής της δήλωσης, ο προϊστάμενος της αρμόδιας εφορίας επιβάλλει αυτοτελές πρόστιμο ύψους 120 ευρώ, το οποίο συμβιβάζει στο 1/3 δηλαδή 40 ευρώ. Με το πρόστιμο αυτό συμψηφίζεται το ποσό της επιστροφής των 15 ευρώ, αλλά η εφορία δεν ζητά τα υπόλοιπα 35 ευρώ του προστίμου από τον φορολογούμενο.
Φορολογούμενος αποκτά για πρώτη φορά περιουσιακά στοιχεία εντός του 2012. Δεν υποβάλλει, όμως, δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως όφειλε, εντός του 2013, αλλά υποβάλλει τη δήλωση Ε9 τον Αύγουστο του 2014. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης αυτής είναι μηδενικό.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβληθεί το αυτοτελές πρόστιμο.
Πηγή: real.gr