Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ενίσχυση δασικών υπηρεσιών με δεκατέσσερα νέα οχήματα

 
Σε ενίσχυση των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών με νέα οχήματα προχωρά το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες όπως αντιμετώπιση λαθροϋλοτομιών, προστασία από πυρκαγι
ές και άλλους κινδύνους των δασών, περιπολίες, έλεγχοι και πράξεις χαρακτηρισμού, διαχείριση δασών, προσημάνσεις, παραλαβές ξυλείας, δασών, δασικές χαρτογραφήσεις και άλλες εργασίες που εκτελεί η Δασική Υπηρεσία στην ελληνική ύπαιθρο.
Σχετικά με το θέμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
«Προσπαθούμε, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, να ενισχύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το έργο και τη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας. Τόσο με υλικούς όσο και με άυλους πόρους. Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι δασικοί υπάλληλοι στοχεύει στην προάσπιση των δασών μας, στην πάταξη της λαθροϋλοτομίας, στην προστασία του δασικού πλούτου από πυρκαγιές και αυθαίρετη ανθρώπινη παρέμβαση κάθε είδους. Σε αυτόν τον αγώνα οι δασικοί υπάλληλοι έχουν στο πλευρό τους την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να μεταβιβάσουμε πόρους στα κατά τόπους δασαρχεία και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση, τη διαχείριση και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

Το ΥΠΕΚΑ παρέλαβε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, δεκατέσσερα οχήματα με εκτός δρόμου δυνατότητες, μάρκας Nissan Qashqai, Diesel, κυβισμού 1600 cc, με σκοπό την ενίσχυση των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών (Δασαρχεία, Διευθύνσεις Δασών), οι οποίες χρησιμοποιούν οχήματα με εκτός δρόμου δυνατότητες. Η προμήθεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου και της κυβέρνησης για μείωση του κόστους χρήσης των κρατικών οχημάτων με την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων και μεγάλου κυβισμού οχημάτων με νεώτερα, οικονομικότερα, σύγχρονης τεχνολογίας και μικρότερου κυβισμού. Πηγή χρηματοδότησης είναι το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 292.000 ευρώ.
Τα δεκατέσσερα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από τα δασαρχεία Αμφιλοχίας, Αργολίδας, Αριδαίας, Θηβών, Καστοριάς, Κιλκίς, Κορίνθου, Λαγκαδά, Ξάνθης, Ξυλοκάστρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Φουρνά, Χαλκίδας.