Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Σαμαράς και Βενιζέλος έθεσαν θέμα χρέους και κατοχικού δανείου στη Μέρκελ. - Σαμαράς: Δεν σκέφτομαι τις εκλογές, αλλά την Ελλάδα – Μέρκελ: Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε

sammerk
Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και αυτό του κατοχικού δανείου τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος βέβαια δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στις δηλώσεις της, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είπαν στην κυρία Μερκελ πως η έξοδος στις αγορές μπορεί να επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως θα πρέπει να γίνει περαιτέρω ρύθμιση των δόσεων καθώς και μείωση των επιτοκίων.

Αργότερα, στις δηλώσεις της, η κα. Μέρκελ αρκέστηκε να πει πως η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές και αφού πρώτα επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat.
Ακόμη κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο τραπέζι έπεσε και το θέμα του κατοχικού δανείου και υπήρξε δέσμευση από τη γερμανική πλευρά πως οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το θέμα, θα συνεχιστούν.

Λίγο μετά τις 19:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και ενώπιον της Γερμανίδας Καγκελαρίου, δήλωσε:
“Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την πρώτη μου επίσκεψη στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012 και από τη δική σας επίσκεψη τον Οκτώβριο του 2012. Είχα πει τότε ότι οι Έλληνες έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να τα καταφέρουν. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων τώρα είμαστε σε διαφορετική μοίρα. Σήμερα είναι καινούργια μέρα, η Ελλάδα τα κατάφερε.
 Συζητήσαμε με την κα. Μέρκελ για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ενημέρωσα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα άφησε πίσω της τα δύσκολα και την αμφισβήτηση. Ωστόσο, δεν πανηγυρίζουμε. Οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν”.
Ακόμη ο Πρωθυπουργός σημείωσε “Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και γι αυτό πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται άλλο πρόγραμμα, ενώ για πρώτη φορά η ανεργία άρχισε να μειώνεται.
Η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάκαμψη. Προτεραιότητα να επιστρέψει η ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας σημείωσε:
“Είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να πάμε και θέλω να τονίσω πως σε ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα δεν σκέφτομαι τις εκλογές, αλλά την Ελλάδα”.

Από τη μεριά της η κα Μέρκελ είπε:
“Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα και βλέπουμε πως η οικονομία έχει πολλές δυνατότητες. Με την πολιτική της κυβέρνησης σήμερα βλέπουμε οτι η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σημαντική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.
Είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πλεονάσματος και τους επόμενους μήνες να μπούμε στη συζήτηση για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος.  Για το πρόβλημα της ρευστότητας η Γερμανία έχει διάθεση να βοηθήσει. Γι’ αυτό και το επενδυτικό ταμείο έχει αρχίσει και κινείται. Η υπόσχεση που έχουμε δώσει είναι ότι θα το υλοποιήσουμε. Επίσης, θα βοηθήσουμε στον τομέα των νοσοκομείων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θα βοηθήσουμε στην θεσμοθέτηση ενός αναπτυξιακού ταμείου
Η Ελλάδα θα έχει πλέον περισσότερες επιτυχίες, παρά προβλήματα κι εμείς θα τη στηρίξουμε. Συγχαρητήρια που τα καταφέρατε”.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Καγκελαρία απονέμει τα εύσημα στην κυβέρνηση για «τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της», ενώ υπογραμμίζει ότι «η Καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να στηρίξει την κυβέρνηση»

Μετά το επιχειρηματικό φόρουμ και τη συνέντευξη Τύπου έφτασε και η στιγμή της... χαλάρωσης για τον Αντώνη Σαμαρά και την Άνγκελα Μέρκελ.
Περίπου στις 19.30, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος αναχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου και... πήραν το δρόμο για το εστιατόριο, όπου θα δειπνούσαν.

Η βροχή είχε αρχίσει να δυναμώνει και έτσι κρατώντας ομπρέλες έκαναν βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να φτάσουν στη "Στροφή".

Το μενού περιλάμβανε μελιτζανοσαλάτα, κατσικάκι και για επιδόρπιο καρυδόπιτα... με θέα την Ακρόπολη. Ωστόσο, η Μέρκελ μάλλον θα έφυγε με τη... μπουκιά στο στόμα, καθώς η καθυστέρηση μισής ώρας για τη συνάντηση στο Μαξίμου, πήγε πίσω το πρόγραμμά της.