Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Γερμανός Πρέσβης «Για να ξεπεραστεί η κρίση χρειάζονται εμπνευσμένοι πολίτες όπως οι Πελοποννήσιοι» Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: «Μεγάλη η ευθύνη της Ευρώπης. Ανήθικο να «παίρνει» τους νέους μας, στην Πελοπόννησο στόχος μας να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ»

Εμφάνιση PB280117.JPG 
Την εμπιστοσύνη του στο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπτυξή της και την έξοδο από την κρίση, στηριζόμενη στα «εξαιρετικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα», εξέφρασε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Wolfgang Dold κατά την παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου «της ειλικρινούς εικόνας μιας Περιφέρειας που στηρίζεται στους ανθρώπους της και στην αλληλεγγύη των φίλων της και με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την αισιοδοξία, την πίστη στις δυνάμεις της και την υπερηφάνεια της, μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τατούλης κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.

Εμφάνιση PB280100.JPG 
«Βελτιώσαμε την εικόνα μας με την εξωστρέφειά μας και παράλληλα διεκδικούμε από την κυβέρνηση ολοένα και περισσότερες δυνατότητες εμείς να αποφασίζουμε για την Περιφέρειά μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι «η άποψή μας αυτή συντέλεσε καταλυτικά να δημιουργήσουμε στην Πελοπόννησο ένα νεωτεριστικό κίνημα πολιτικού αποθέματος, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής μας και όχι στις ιδεοληψίες».
«Αν δεν υπήρχε η κρίση, ίσως θα έπρεπε να την εφεύρουμε για να αλλάξουμε ρότα, ωστόσο αυτή η αλλαγή πορείας παραμένει το επιτακτικό ζητούμενο» επανέλαβε ο κ. Τατούλης, ως το αντίβαρο στον εφησυχασμό της ευημερίας των προηγούμενων ετών, που τεχνηέντως δημιούργησε το πολιτικό σύστημα, και προσδιόρισε ως την κυριότερη αιτία αποτυχίας του σχεδίου διάσωσης της χώρας τις λανθασμένες εκτιμήσεις των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά και, ίσως, την αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. «Φταίνε αναμφισβήτητα και Ευρωπαϊκοί θεσμοί, ιδίως η Eurostat, γιατί επικύρωνε τα ψεύτικα στοιχεία της Ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε επίσης ο κ. Τατούλης.
Εμφάνιση PB280045.JPG 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, με άμεσο αντίκτυπο στη δομή της κοινωνίας, μέσα σε ένα βράδυ, όταν για πολύ λιγότερες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία απαιτήθηκαν 12 χρόνια, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αυτό όχι μόνο «πολιτικό, αλλά βαθύτατα υπαρξιακό».
«Η θυσία των Ελλήνων είναι τεράστια και ακόμα δεν έχει εξεταστεί η υποκειμενικότητα του λάθους, παρά μόνο η αντικειμενικότητα της πραγματικότητας και των αριθμών» τόνισε ο κ. Τατούλης και στάθηκε σε ένα ακόμα μείζον και βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, αυτό της μετανάστευσης των νέων από τη χώρα. «Είναι πολιτικά ανήθικο να εκμεταλλεύεστε αγοραστικά την εργατική δύναμη των καταρτισμένων νέων της Ελλάδας, για τους οποίους η Ελληνική οικογένεια επένδυσε τεράστια ποσά, χωρίς εσείς να έχετε επενδύσει τίποτα σε αυτούς».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Πελοπόννησο, έθεσε σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, με στόχευση στην καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση, τη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος, με έμφαση στη διαχείριση όλων των ειδών των αποβλήτων, την ανάπτυξη της ενέργειας από ΑΠΕ, ιδίως για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της αγροτικής παραγωγής, και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με συνδυασμένες ενέργειες.
Εντυπωσιασμένος από τη δύναμη και τις δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός Πρέσβης εκφράζοντας την πίστη του για την επιτυχία του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τη φιλία του προς τους Πελοποννήσιους πολίτες. Χαρακτήρισε λογικό τον σκεπτικισμό ως προϊόν της κρίσης, αλλά από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν να αποδίδουν και αυτό μπορεί να συμβεί «μόνο με σχέδιο, αξιοποίηση των διακριτών πλεονεκτημάτων και εμπνευσμένους πολίτες, όπως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Ο κ. Dold σχολιάζοντας την άποψη του Περιφερειάρχη για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δήλωσε ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερο και ότι η αρρυθμία σχεδιασμού – εφαρμογής του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελληνική Κυβέρνηση το είχε αφομοιώσει ως δικό της, μέσω της ενεργότερη συμμετοχής στη διαμόρφωσή του. «Ίσως υπάρχει ανάγκη αναθεώρησής των προβλέψεών του γιατί φαίνεται ότι η Ελλάδα πάει καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός Πρέσβης τόνισε ακόμη ότι η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εφόσον στοχεύει στην ποιότητα και την ταυτότητα των προϊόντων, ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την αύξηση κατά 40% των Γερμανών τουριστών στην Πελοπόννησο, αλλά και την διαρκώς αυξανόμενη εξαγώγιμη δυναμική της Περιφέρειας, που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση στη χώρα.
Ο κ. Dold εξέφρασε τέλος την άποψη ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια «ένωση λογιστών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά είναι και πολιτισμός, είναι και παράδοση είναι και κοινωνία των πολιτών.
 Εμφάνιση PB280006.JPG
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Πρέσβης επισκέφθηκε δύο μονάδες παραγωγής προϊόντων, στην Κορινθία και την Αρκαδία και το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές του σχολείου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αδαμαντία Τζανετέα, Ανδρέας Πουλάς, Παναγιώτης Αλευράς, Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. κ. Ντάνος και Ρουμελιώτης, οι Δήμαρχοι Τρίπολης, Δυτικής Μάνης, Τριφυλλίας, Ευρώτα, Άργους, Νεμέας, Νότιας Κυνουρίας και Οιχαλίας και οι Αντιδήμαρχοι Μεγαλόπολης, Μονεμβασιάς και Κορίνθου.
Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες κατέθεσαν ιδιαίτερα σημαντικές απόψεις και θέσεις , οι οποίες προκάλεσαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του Γερμανού Πρέσβη, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το υψηλό επίπεδο πολιτικής συμφωνίας για το σχέδιο ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.