Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Economist: Αν όλα πάνε καλά ο Σαμαράς θα κάνει εκλογές την Άνοιξη

Ανάλυση για το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα σε πολιτικό επίπεδο επιχειρεί το περιοδικό Economist με αφορμή τις εξελίξεις με την φυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Κυρίως αναφέρεται στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και η ίδια η χώρα και η δημοκρατία.

Το άρθρο έχει τίτλο: "Ελληνες νεοναζί: Θεαματική ή σπασμωδική κίνηση;"
Το περιοδικό αναρωτιέται εαν οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση με μια ενδεχόμενη ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως έχει απειλήσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Όμως, υπογραμμίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι δικαστικές αρχές θα μπορέσουν με τα στοιχεία που έχουν να αποδείξουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση που συνδέεται ακόμα και με φόνους.

Αν λοιπόν ισχύουν όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, η κυβέρνηση Σαμαρά θα βγει ενισχυμένη. Αν όχι, θα εμφανιστεί σαν μια κυβέρνηση που χειραγωγείται και χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές μεθόδους για να βγει από την μέση ένα κόμμα.

Γράφει επίσης ο Economist: "Αν νιώθει πως η ΝΔ έχει γίνει πιο δημοφιλής, ο κ. Σαμαράς μπορεί να μπει στον πειρασμό να προκηρύξει την επόμενη άνοιξη εκλογές με την ελπίδα να σχηματίσει μια δυνατότερη κυβέρνηση από την τωρινή άβολη κυβέρνηση των δύο κομμάτων. Μια πιο σταθερή κυβέρνηση θα βοηθούσε τον κ. Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας για ένα πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης για την βυθισμένη στην ύφεση χώρα. Η Τρόικα, επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψει σύντομα. Η κυβέρνηση επίσης πρέπει να αποφασίσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και να πιάσει τους στόχους για την επόμενη δόση του ενός δισ. ευρώ. Τουλάχιστον τώρα, ο κ. Σαμαράς έχει κερδίσει μερικούς πόντους με την απροσδόκητη κίνηση του κατά των νεοναζί".

newsit.gr