Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Κέρι: Ο Άσαντ έχει τα περισσότερα χημικά όπλα στη Μέση Ανατολή – Μήνυμα… επίθεσης από τις ΗΠΑ στη Συρία

keri12
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι παρουσίασε την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία και κατηγόρησε ανοιχτά τον πρόεδρο Άσαντ υποστηρίζοντας πως “έχει τα περισσότερα χημικά όπλα από κάθε άλλο καθεστώς στη Μέση Ανατολή”, ενώ τον χαρακτήρισε “εγκληματία και δολοφόνο”.
Ο Κέρι απέδωσε ξεκάθαρα την επίθεση με χημικά στο καθεστώς Άσαντ και ασφαλώς με αυτό το… όπλο στη φαρέτρα των ΗΠΑ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση στη Συρία, με σύμμαχο τον Ολάντ που έχει τεθεί με δηλώσεις του στο πλευρό του Ομπάμα.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημείωσε μάλιστα πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του γνωρίζουν ακριβώς το χρόνο και τον τόπο των επιθέσεων, υπογραμμίζοντας πως όλες οι εκτοξεύσεις πυραύλων έγιναν από θέσεις που ανήκουν στο καθεστώς της Συρίας.
Ακόμη, υποστήριξε πως η έκθεση των απεσταλμένων του ΟΗΕ, δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι καινούριο, καθώς οι ΗΠΑ γνωρίζουν ήδη με ακρίβεια τι έχει συμβεί στη Συρία. Πρόκειται για “έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να απαντήσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζον Κέρι, στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό κόστισε τη ζωή σε 1.429 Σύρους πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τουλάχιστον 426 παιδιά.
Αναφερόμενος στο θέμα της στρατιωτικής επίθεσης σχολίασε πως “κύριος γνώμονας για ό,τι επιλέξουμε ή δεν επιλέξουμε να κάνουμε, είναι παντά η εθνική μας ασφάλεια”. Ωστόσο, υπογράμμισε με νόημα πως “δεν θα επαναλάβουμε την εμπειρία του Ιράκ”.
Ακόμη, ο Τζον Κέρι πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν δικό τους χρονοδιάγραμμα για την ενδεχόμενη επίθεση και υποστήριξε πως όταν αυτή θα γίνει, δεν πρόκειται να είναι παρόμοια με αυτή του Αφγανιστάν. “Καμία αρβύλα δεν θα πατήσει στο έδαφος”, σημείωσε συγκεκριμένα.
Να σημειώσουμε ότι η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ αναμένεται να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

ysterografa.gr