Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Γιάννα: Ο Σαμαράς με είχε προειδοποιήσει

Gianna-Angelopoulos-Karolos-Papoulias-Antonis-Samaras
(Photo Eurokinissi)
Twitter @EmOikonomidis
Για το βιβλίο-αυτοβιογραφία της Γιάννας Αγγελοπούλου (“My greek drama”, από τις εκδόσεις Λιβάνη), που κίνησε τόση περιέργεια ώστε να καρφιτσωθεί στα ράφια των best sellers, έχουν γραφτεί πολλά. Η “φήμη” που το συνοδεύει λειτούργησε προωθητικά για τις πωλήσεις, αλλά και ως ερέθισμα για να αναζητήσει κανείς στις σελίδες του, between the lines και στο περιθώριο της αφήγησης της ίδιας της Γιάννας Αγγελοπούλου για πρόσωπα και καταστάσεις, μια διαφορετική ανάγνωση και αποτίμηση. Ίσως και σε απόσταση από εκείνη της συγγραφέως και ισχυρής κυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Εμείς στα “Υστερόγραφα” θα επιχειρήσουμε να σταθούμε σε αφηγήσεις και εδάφια που, είτε εξηγούν (έστω μερικώς) πτυχές της εθνικής κακοδαιμονίας, που έξι χρόνια μετά τους Αγώνες της Αθήνας το 2004, οδήγησαν στην αυτο-αναστολή της εθνικής κυριαρχίας, με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2010, είτε φωτίζουν σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της σύγχρονης Ελλάδας, που επίσης αιτιολογούν ως ένα σημείο για ποιούς λόγους… πήραμε τη ζωή μας λάθος.
Ένα τέτοιο εδάφιο είναι το κεφάλαιο “Η Αθήνα σε κίνηση”, με τη Γιάννα Αγγελοπούλου να περιγράφει την υποδοχή της από το πολιτικό σύστημα, και την προειδοποίηση του σημερινού Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά:
“Δεν περίμενα οι άνθρωποι αυτοί να γίνουν φίλοι μου – ούτε το ήθελα άλλωστε. Ήλπιζα απλώς να με αφήσουν ελεύθερη να κάνω τη δουλειά για την οποία με είχε επιλέξει ο πρωθυπουργός. Κάποιοι με είχαν προειδοποιήσει ότι δεν μου τα είχαν πει σωστά τα πράγματα όσον αφορά την αποστολή που μου είχε ανατεθεί.“Σε έχουν φέρει ώστε να υπάρχει αποδιοπομπαίος τράγος άμα χάσει η Ελλάδα”, μου έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ευτυχώς είχα κατορθώσει να συγκεντρώσω γύρω μου μια εκπληκτική ομάδα. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας, μας δημιουργούσε συνεχώς καθυστέρηση ή μας σταματούσε η αδιάκοπη αστοχία των υπουργών και της γραφειοκρατίας τους να κάνουν όσα είχαν αναλάβει απέναντί μας.
Έδειχναν απόλυτα διατεθειμένοι να αφήσουν τη διεκδίκηση να αποτύχει –  κι ύστερα να καταγγείλουν την Επιτροπή Διεκδίκησης για την αποτυχία”, γράφει η Γιάννα Αγγελοπούλου στο βιβλίο της.

ysterografa.gr