Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

«Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen. Μνήμη της οδού Πλουτάρχου 9»

Φωτ.2.jpg
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με τίτλο: «Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen. Μνήμη της οδού Πλουτάρχου 9», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Αθήνα.
Μια εκδήλωση “φόρος τιμής” στο ζεύγος Carl και Elizabeth Blegen για το σημαντικό έργο που παρήγαγαν στη ζωή τους. Έργο που είχε κύριο αντικείμενο την Αρχαιολογία και την κοινωνική της διάσταση. Συγχρόνως αναφέρθηκε η έντονη παρουσία και προσφορά τους στην Ελληνική κοινωνία. Ήταν μια σεμνή αλλά ουσιαστική εκδήλωση, πολύ καλά οργανωμένη, στην οποία συμμετείχαν πολλοί επιστήμονες – ερευνητές από Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα.
Ο Carl Blegen (1887-1971), αρχαιολόγος και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο του Cincinatti, του οποίου το επιστημονικό κύρος και η εμβέλεια της προσωπικότητας έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, ανέσκαψε συστηματικά, αρχικά ως μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και διαδοχικά ως Γραμματέας και Διευθυντής της, πλήθος προϊστορικών θέσεων. Βοηθούμενος από τη γυναίκα του Elizabeth Blegen ανέσκαψε περιοχές της Πελοποννήσου, της Λοκρίδας, της Μικράς Ασίας και της Τροίας. Συνέχισε τις έρευνες των Σλήμαν (Schliemann) και Ντόρπφελντ (Dörpfeld),  στο λόφο του Hissarlik (από το 1932 ως το 1938), προτείνοντας τη χρονολόγηση της προϊστορικής πόλης της Τροίας, από τη συστηματική μελέτη της κεραμικής της.
Η Πελοπόννησος υπήρξε προσφιλής τόπος για το ζεύγος Blegen. Έσκαψε στην Κορινθία και στη Μεσσηνία επί πολλά χρόνια και σε διαφορετικές περιοχές. Ξεκίνησε από τα Αγιωργίτικα της Αρκαδίας και συνέχισε στον Ακροκόρινθο, στην Κόρινθο, στον οικισμό Κοράκου, στις Ζυγουριές, στον Φλοιούντα, στην Τσούκιζα, στην Προσύμνη και στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας. Οι ανασκαφές στον οικισμό Κοράκου στην Κόρινθο απετέλεσε το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Yale. Το 1939 απεκάλυψε μαζί με το διευθυντή αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη το Ανάκτορο του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας, κοντά στη σημερινή Χώρα, Πύλο. Οι τελευταίες έρευνες διακόπηκαν με το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου για να συνεχιστούν συστηματικά από το 1952 έως το 1969, φέρνοντας στο φως το καλύτερα διατηρημένο Μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ελλάδα, όπως και εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β και μοναδικές τοιχογραφίες. Από την μελέτη των πινακίδων Γραμμικής Β διατύπωσε την άποψη του, περί της γραφής αυτών σε ελληνική γλώσσα, προτού καν εφευρεθεί το ελληνικό αλφάβητο. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Michael Ventris το 1952.
Τα συμπεράσματα των ανασκαφών του Blegen και η ακράδαντη πίστη του στον Όμηρο και στα έργα του, υπήρξαν καθοριστικά για την εξέλιξη της Αρχαιολογίας αλλά και για τη διατύπωση της ιστορίας της πατρίδος μας. Βοήθησαν σημαντικά για να αντιληφθούμε την εξέλιξη των οικισμών, τις επαφές των κατοίκων αυτών με τον ευρύτερο Αιγαιακό κόσμο και καθιέρωσαν τη χρονολόγηση στους προμυκηναϊκούς χρόνους, όπως και νέες απόψεις και σχήματα στην αρχαία ελληνική ιστορία.
Ο Blegen υπήρξε ένας ιστορικός αρχαιολόγος, μεγάλος δάσκαλος και ερευνητής, δεκτικός σε αντίθετες απόψεις και αμφισβητήσεις. Συγχρόνως ήταν ανοικτός στην κοινωνία και στους ανθρώπους, τους οποίους έκανε κοινωνούς του έργου του. Είναι γνωστές στην Πελοπόννησο και αναφέρονται οι αναμνήσεις από τις επαφές του ζεύγους Blegen με τους κατοίκους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται δίπλα και είναι μαζί με φορείς που υπηρετούν τη γνώση και τον πολιτισμό. Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης και ως Υπουργός Πολιτισμού είχε μια ανοικτή και φιλική συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Σχολές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είχε υλοποιήσει σχεδιασμούς για την παρουσίαση του σημαντικού έργου των Σχολών και τη διάχυση του έργου και της γνώσης στην κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιήθηκε και η ανωτέρω εκδήλωση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σωστό προγραμματισμό και στέρεη γνώση επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων πολιτισμού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ πάρα πολλά έργα σε όλη την Πελοπόννησο, που αφορούν τη συντήρηση, προβολή και αξιοποίηση των μνημείων. Μεταξύ αυτών και την αντικατάσταση του υπάρχοντος παλαιού στεγάστρου, στο Ανάκτορο του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό, με νέο, σύγχρονο, η κατασκευή του οποίου αρχίζει μετά την ολοκλήρωση των σωστικών ανασκαφών. Το νέο στέγαστρο προστασίας καλύπτει επιφάνεια 2.500 τ.μ. και έχει προϋπολογισμό 3.171.458,82 ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.