Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Κόρινθος: Έβγαζαν διαβατήρια σε αλλοδαπούς με στοιχεία Ελλήνων! - Πώς "λειτουργούσε" το κύκλωμα

 

Εξαρθρώθηκε  εγκληματική οργάνωση στην Κορινθία τα μέλη της οποίας ενέχονται σε υφαρπαγές Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων Ελληνικών Αρχών. Με χρηματικά ανταλλάγματα προμηθεύονταν πιστοποιητικά γέννησης από Έλληνες και στη συνέχεια τα παραχωρούσαν σε αλλοδαπούς, οι οποίοι εξέδιδαν Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας και Διαβατήρια!


Διευκόλυναν με τον τρόπο αυτό τη νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών αλλά και την έξοδο και είσοδο τους από/και προς τη χώρα μας. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 ατόμων, από τα οποία τα 10 ήταν μέλη της οργάνωσης
Κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της ψευδής ανωμοτί κατάθεσης

Συγκεκριμένα, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 10 Ελλήνων, ηλικίας από 27 έως 59 ετών, μελών της οργάνωσης, στην οποία περιλαμβάνονται ακόμα 12 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τις αρχές Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, έως και την 13-5-2013, αναζητούσαν Έλληνες, τους οποίους έπειθαν έναντι αμοιβής,  από 500 έως 1.500 ευρώ, να δηλώνουν απώλεια των Δελτίων Αστυνομικής τους Ταυτότητας και παράλληλα να τους παραδίδουν τα πιστοποιητικά γεννήσεως τους.

Στη συνέχεια παραχωρούσαν τα έγγραφα αυτά σε αλλοδαπούς, οι οποίοι με την καθοδήγηση τους και "εμφανιζόμενοι" με τα στοιχεία των Ελλήνων, εφοδιάζονταν με Δελτία Ταυτότητας Ελληνικών Αρχών, από Υπηρεσίες διαφορετικές από εκείνες της αρχικής έκδοσης. Στη συνέχεια με τα Δελτία αυτά εξέδιδαν Διαβατήρια Ελληνικών Αρχών.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν τους Έλληνες με βασικό κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μοιάζουν με αυτά των αλλοδαπών, που προορίζονταν να εφοδιαστούν με τα ανάλογα έγγραφα. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπέγραφαν και ως μάρτυρες για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας!

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι με τη μεθοδολογία αυτή κατάφεραν να υφαρπάξουν συνολικά έξι  Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας και επτά Διαβατήρια Ελληνικών Αρχών, για τα οποία ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ακύρωσης τους.
Με τη μεθοδολογία αυτή τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν τη νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών αλλά και την ελεύθερη έξοδό και είσοδο τους από/και προς τη χώρα μας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και την πλήρη διερεύνηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο, από το τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

newsit.gr