Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 9ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

Το «τέλος των μνημονίων» προβλέπει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος 
Φίλες και φίλοι, καλημέρα σας

Αγαπητέ πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου,
Πρώτα από όλα να σου πούμε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου. Έχω περάσει από τη θέση σου, ξέρω πόσες δυσκολίες είχες. Τα πήγες πάρα πολύ καλά και ένα μεγάλο μπράβο και τις ευχαριστίες μας για την εξαιρετική σου δουλειά.

Φίλες και φίλοι,

Πριν από τρία χρόνια στο 8ο τακτικό συνέδριο τότε μας Συνέδριο με νεοεκλεγέντα για πρώτη φορά στην ιστορία της Παράταξής μας από την βάση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τότε λοιπόν η Νέα Δημοκρατία βγήκε πάλι μπροστά και κάτω από δύσκολες συνθήκες πρέπει να το πούμε, με δύναμη, ενότητα, λόγο, προτάσεις και ένα ισχυρό ιδεολογικό οπλοστάσιο που ανταποκρίνεται στους σκοπούς που εκφράζει αυθεντικά την ευρεία Κεντροδεξιά.
Αυτό τον ευρύτερο χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να συνυπάρξουν ιδέες, πρόσωπα, κοινωνικές ομάδες, δυνάμεις. Ο πολιτικός χώρος στον οποίο συναντώνται, συνεργάζονται και συνεννοούνται με βάση εθνικούς και κοινωνικούς άξονες οι φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές δυνάμεις του τόπου. Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.
Και κάποτε πρέπει να τελειώσουμε στην Ελλάδα με το να μονοπωλούν κάποιοι τον όρο προοδευτικός. Προοδευτικός είναι αυτός που έχει μέσα του την ενέργεια και τη δύναμη για μεγάλες αλλαγές. Και αν ρίξει κανείς μια ματιά πίσω θα διαπιστώσει ότι τα χρόνια της μεταπολίτευσης όποτε έγιναν μεγάλα και τολμηρά βήματα αυτά έφεραν την υπογραφή της δικής μας παράταξης, των δικών μας ηγετών, των δικών μας ανθρώπων.
Γιατί εμείς είμαστε η αυθεντική έκφραση του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Του φιλελευθερισμού που έχει ως άξονα αναφοράς τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Είμαστε η πολιτική δύναμη που ενώνει όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από το πού αυτοί επέλεξαν να ανήκουν ιδεολογικά και πολιτικά. Είμαστε η δύναμη που ενώνει την Ελλάδα με την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Φίλες και φίλοι,

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σημερινή δυσμενή συγκυρία και να την μετατρέψουμε σε ένα νέο πλέγμα δυνατοτήτων και ευκαιριών αλλά και πρόκληση για την Ελλάδα. Ήδη, και το έχετε αισθανθεί αυτό και όλοι το αναγνωρίζουν, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους καταφέραμε να ανατάξουμε το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της πατρίδας μας.
Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι αυτή που βρήκαμε πριν από ένα χρόνο. Και να είστε βέβαιοι ότι θα είναι ακόμη καλύτερη, ακόμη πιο δυνατή και δημιουργική σε ένα χρόνο από τώρα.
Ως Παράταξη πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στους πολίτες και απέναντι στον κόσμο. Να ρίξουμε προγεφυρώματα ώστε μέσα σε αυτό το παγκόσμιο προκλητικό ενδιαφέρον και φιλικό για τους Έλληνες τοπίο να διαπρέπουν και να διακρίνονται Ελληνίδες και Έλληνες παντού.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Σήμερα μετά από ένα χρόνο πρωτόγνωρης για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διακυβέρνησης, δίνουμε σκληρό αγώνα για την έξοδο της Ελλάδος, της χώρας μας από τη βαθιά κρίση. Κρίση οικονομική, που εξελίχθηκε σε κοινωνική μετά το 2010, βυθίζοντας τη χώρα σε βαθιά ύφεση.
Με σκληρή δουλειά, σχέδιο και αφοσίωση στις αρχές μας χαράσσουμε το δρόμο για τη μεγάλη επιστροφή στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την εθνική κυριαρχία.
Και στην πρώτη γραμμή ο Αντώνης Σαμαράς, ακούραστος, αποφασισμένος, μαχητικός, καθημερινά κάνει τη μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής της.
Πλησιάζει η ώρα που πρέπει να δώσουμε τέλος στα μνημόνια, να επαναφέρουμε την απασχόληση για τους πολίτες μας, τη ρευστότητα στην αγορά και την ανάπτυξη, νικώντας την ύφεση που προβάλλει τόσο απειλητική για την κοινωνική μας συνοχή, τόσο απειλητική ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.
Η μεγάλη αυτή προσπάθεια επαναχάραξης και επανεκκίνησης της πορείας της χώρας πρέπει να συνοδευθεί από μία βαθιά τομή, από μία μεγάλη συνταγματική αλλαγή. Γιατί πίσω, μετά και πέρα από την κρίση πρέπει να δούμε την Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε.
Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κορυφαία την εμπειρία της κρίσης, θέτει όλους μας προ των ευθυνών μας. Οι Έλληνες πρέπει να δουν και πάλι να προβάλλει στον ορίζοντα η ελπίδα και η προοπτική. Και αυτό θα γίνει αν ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων ένα κράτος που κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης δυστυχώς ανέδειξε και ανήγαγε σε αξίες τα ελαττώματά του.
Ξέρουμε πού πάσχει η Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες οικονομίες που περνάνε και αυτές δύσκολες στιγμές. Η αιτία δεν είναι όμοια με άλλες χώρες. Άλλο είναι το τραπεζικό τους σύστημα, αλλού είναι ο τρόπος με τον οποίο οργάνωσαν περιφερειακά τη διοίκησή τους. Σε εμάς ήταν και δυστυχώς παραμένει ακόμα το κράτος.
Και πολύ ορθά είχαμε πει παλαιότερα, μόνο που δεν φτάσαμε στο βαθμό εκείνο που θα θέλαμε, ότι έπρεπε να προτάξουμε τη επανίδρυση του κράτους.
Ήρθε η ώρα, κάτω από την πίεση των αναγκών αυτό να το κάνουμε. Και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί.
Χρειάζεται ένας νέος καταστατικός χάρτης που να θωρακίζει τη Δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις και τη λειτουργία του πολιτεύματος, που να αναδεικνύει το ρόλο της κοινοβουλευτικής ομάδας στην επιλογή των νομοθετικών πρωτοβουλιών και συγχρόνως να κατοχυρώνει τη συνεννόηση Κυβέρνησης, εκτελεστικής εξουσίας και Κοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Γιατί όλα αυτά μέχρι τώρα δεν γίνονταν.
Η οικονομική κρίση με την κοινωνική της διάσταση και τις θεσμικές της προεκτάσεις, μας έθεσε και μας θέτει προ των ευθυνών μας.
Μας έδειξε το δρόμο της ειλικρίνειας, της αλήθειας και της τόλμης που και αυτά έλειπαν κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου δημιουργώντας ένα παραμύθι μέσα στο οποίο ζούσαμε όλοι.
Τα παραμύθια, όμως, κάποτε, την ώρα δηλαδή που ξυπνάμε, φεύγουν και έρχεται η ώρα της αλήθειας. Και την αλήθεια πρέπει να τη συνοδεύει η ευθύνη για τις αποφάσεις.
Και αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την Κυβέρνηση είναι ακριβώς ότι σκέπτεται και ενεργεί με βάση την ευθύνη και βεβαίως με άξονα όλους τους Έλληνες.
Αυτό το δρόμο, λοιπόν, ακολουθούμε με την πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μοχλό για μεγάλες αλλαγές, ατμομηχανή με την οποία θα περάσουμε το κατώφλι μίας νέας ιστορικής σελίδας στην Ελλάδα.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευέλικτο, ανθρώπινο, σύγχρονο, αποτελεσματικό. Ένα κράτος που να είναι στην πράξη κοινωνικό, ηθικό και εθνικό. Ένα κράτος που οι θεσμοί του θα δίνουν νέο νόημα και περιεχόμενο στην Δημοκρατία και στη λαϊκή κυριαρχία.
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί σύνεδροι,

Η Παράταξη στην οποία με περηφάνια και σεβασμό ανήκουμε όλοι ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα έτεινε το χέρι της στην άλλη πλευρά κλείνοντας τον κύκλο της διαίρεσης, της αντιπαράθεσης, του διχασμού μετά την δικτατορία. Και θεμελιώνοντας την πρώτη σταθερή και ευρωπαϊκή Δημοκρατία στον τόπο.
Ναι, εμπεδώσαμε τη Δημοκρατία. Αλλά στην πράξη δεν την καταστήσαμε λειτουργική και παραγωγική και ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό.
Χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς, περιέγραψε κατά τρόπον που δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις, για το ποια κατάσταση κληθήκαμε να διαχειριστούμε.
Και τα μηνύματα είναι σαφή και προς πάσα κατεύθυνση. Η Ελλάδα θα ξαναγίνει κράτος γιατί εδώ και λίγα χρόνια εκείνο που κυριαρχεί ως εντύπωση σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κράτος. Και η έννοια κράτος δεν σημαίνει αυταρχικότητα. Σημαίνει απλώς σεβασμός στους νόμους. Και την ευθύνη για να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι, την έχουμε όλοι. Πολίτες, πολιτικοί, θεσμικά όργανα, συντεταγμένες δυνάμεις της Δημοκρατίας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξή μας ως ευρωπαϊκό δημοκρατικό έθνος και θα σας πω κάτι.
Στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών έλειπε ανάμεσα στις μεγάλες προσωπικότητες μια μορφή. Και πήρα την πρωτοβουλία και πλέον στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος υπάρχουν δυο ακόμη πορτρέτα σημειολογικά και συμβολικά. Του Ιωάννη Καποδίστρια και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίπλα από τον Χαρίλαο Τρικούπη και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Διότι εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε τη θαρραλέα ενορατική και τολμηρή άποψη και θέση, σε μια στιγμή που υπήρχαν και ανταγωνιστικές προτάσεις να ανοίξει την πόρτα για να μπει η πατρίδα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια σήμερα τα πράγματα θα ήταν τραγικά για την Ελλάδα. Είδε μακριά στο χρόνο όπως πάντοτε έτσι πρέπει να βλέπουν οι πολιτικοί ηγέτες. Να μην είναι αιχμάλωτοι της στιγμής, του στιγμιαίου δηλαδή και του μικρού.
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει στο δρόμο αυτό και κοιτάει πάντα μπροστά. Και κάνει βήματα θαρραλέα και τολμηρά, κάνει μεγάλα βήματα.
Είδε πρώτη τη μεγάλη παγκόσμια εικόνα που πρόβαλε μπροστά της και πήρε την πρωτοβουλία για συναίνεση σε μια στιγμή που η Ελλάδα κατρακυλούσε στο χάος.
Θυμηθείτε δυο χρόνια πριν τι έλεγαν και τι έγραφαν οι ξένες εφημερίδες και πόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα. Γιατί είμαστε πράγματι η παράταξη που όταν θέλει μπορεί, ανοίγει δρόμους, βλέπει μπροστά. Και αυτό είναι ακριβώς που λειτουργεί σήμερα ως ατμομηχανή για το μέλλον της χώρας. Είναι ακριβώς η σκέψη και η αναφορά μας στο αύριο, στην Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε.
Η Νέα Δημοκρατία τολμά να φέρει το μέλλον στον τόπο μας και να επανασυνδέσει την Ελλάδα με τις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις που αλλάζουν κάθε μέρα στον κόσμο. Τολμά να καταστήσει την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και να αναδείξει το νέο γεωστρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Το λέω αυτό γιατί κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε τα καταφέραμε αυτά. Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα παρουσία, ρόλο και στίγμα στις διεθνείς εξελίξεις. Τη βγάλαμε από τον περιορισμένο βαλκανικό της περίγυρο και της δώσαμε και πάλι μια θέση μέσα στην κοινωνία των εθνών, μέσα στις δυνάμεις που καθόριζαν και καθορίζουν το μέλλον των εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μια γειτονιά η οποία πλέον δεν περιορίζεται στο βαλκανικό της όριο. Ξεπερνά την περιοχή μας, ακουμπά τον Καύκασο, φτάνει στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου ιστορικά πάντοτε οι Έλληνες ήταν παρόντες.
Και αυτό που κάποτε είχαμε κατορθώσει το επαναφέρουμε. Η Ελλάδα λειτουργεί ως σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας και αυτό αναγνωρίζεται.
Η κρίση, λοιπόν, δεν επισκίασε τις δυνατότητές μας. Τα εσωτερικά μας λάθη ήταν που περιθωριοποίησαν την Ελλάδα και αυτό είχε άμεση αρνητική επίπτωση και στη διαχείριση και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Η απόφαση για τον ΤΑΡ, η πλέον σημαντική εξέλιξη στην Ελλάδα την τελευταία 20ετια, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην ευημερία, είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν και άλλα.
Το πρώτο βήμα μιας αποτελεσματικής πολιτικής και της εξωστρέφειας της Κυβέρνησής μας, της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
Η σημερινή Ελλάδα τολμά να αλλάξει το αντιπαραγωγικό μοντέλο το οποίο της κληροδοτήθηκε. Το αντικαθιστά με το χρήσιμο και το ανταγωνιστικό.
Χωρίς φοβίες, χωρίς αγκυλώσεις του παρελθόντος, τολμά να ανοίξει το πολιτικό σύστημα στη νέα γενιά, σε νέους ανθρώπους που οικοδομούν την ελληνική πολιτεία του 21ου αιώνα.
Τολμά να ανοιχτεί σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς σε αυτούς που παράγουν και προσφέρουν χρήσιμο έργο.
Η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και συνεργασίας αγωνίζεται για μία Ελλάδα που θα κερδίσει και πάλι την αυτοδυναμία της, θα σταθεί στα πόδια της και θα παράγει βιώσιμο πλούτο.
Και αυτό μπορεί να γίνει μονάχα στα πλαίσια της Ευρώπης και του ευρώ, κάτι που πολλοί δήθεν δεν το θέλουν, αλλά όλοι το επιζητούν.
Πρέπει όμως να δώσουμε το βάρος της πολιτικής μας στις νέες γενιές. Πρέπει να ανοίξουμε δρόμο για να συναντηθούμε με τους νέους ανθρώπους που αγωνιούν, προβληματίζονται και αμφισβητούν την Ελλάδα του σήμερα, αλλά την αγαπούν και είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν με τις δικές τους ιδέες. Ας τους ανοίξουμε τη πόρτα για μία πιο βαθιά συμμετοχή στο γίγνεσθαι της νέας Ελλάδος.
Να δώσουμε το δικαίωμα στους νέους να ελπίζουν και να ονειρεύονται, διότι η Ελλάδα, δεν πρέπει να το λησμονούμε αυτό, πολιτισμικά, ιστορικά, εξέφραζε πάντοτε τον ανθρωπισμό.
Η Ελλάδα είναι ιδανικά που ενώνουν την ανθρωπότητα και τιμούν τον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία.

Αγαπητοί φίλοι,
Η Παράταξή μας δίνει το παράδειγμα της αλλαγής και της δημιουργίας. Δίνει βήμα και ανοίγει το χώρο για να εισαχθούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας λειτουργίας οι νέες τεχνολογίες.
Ανοίγει αληθινό διάλογο με τη κοινωνία για τα ζητήματα που την αφορούν. Παίρνει πρωτοβουλίες για να στηρίξει τη παραγωγή και την εξωστρέφεια της οικονομίας μας.
Χτυπάει κατάκαρδα τις αδυναμίες και τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος και με τις αλλαγές που φέρνει, διαμορφώνει ένα φιλικό, επενδυτικό περιβάλλον.
Η Παράταξή μας έχει σχέδιο. Έχει στρατηγική και όραμα. Υπηρετεί, όπως είπα πρωτύτερα εδώ και δεκαετίες τις υπέρτατες αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης και της ευθύνης.
Το πολιτικό μας σύστημα, είναι αλήθεια, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αγωνία και τον πόνο των Ελλήνων πολιτών σήμερα.
Ήταν το πολίτικό μας σύστημα που μας οδήγησε εδώ και είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος για να βγούμε από τη κρίση. Μονάχα, που προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό, είναι να συνεννοηθούμε.
Να μην μας φοβίζει ο διάλογος, να μην μας φοβίζει η συνεννόηση. Σε αυτή τη δύσκολη ώρα που περνάει ο τόπος, χρειάζονται όλοι οι Έλληνες και πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλείσουμε κάθε περιθώριο κοινωνικής ή ακόμα και πολιτικής εκτροπής.
Η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα, ασφάλεια, σιγουριά, σταθερότητα και αυτά τα πρεσβεύει μέσα από τη πολιτική της η Κυβέρνησή μας.
Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να ξαναχτίσουμε ότι γκρεμίστηκε και να ξανακάνουμε την Ελλάδα ένα υπερήφανο Έθνος. Είναι ανάγκη να τονίζουμε και να υπενθυμίζουμε παντού ότι η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία χαράσσει με ανεξίτηλα γράμματα, λαμπρό παράδειγμα υπευθυνότητας που για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, με δική της πρωτοβουλία, υπερβαίνοντας ιδεολογικές και κομματικές διαφορές, προχώρησε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, θέτοντας το μέλλον για τις νέες γενιές ως παρακαταθήκη, ένα πολιτικό σύστημα εθνικής συνεννόησης και ευθύνης.

Φίλες και φίλοι σύνεδροι,
Αύριο κλείνει το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Τα συνέδρια των κυβερνητικών κομμάτων στις χώρες της Ευρώπης είναι αυτά που θέτουν τις βάσεις για τη χάραξη της πολιτικής για το μέλλον.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό το Συνέδριο και τα συμπεράσματά του θα βοηθήσουν την Ελλάδα, τη Κυβέρνηση στα επόμενα βήματά της.
Να νιώθετε όλες και όλοι πολύ υπερήφανοι που συμμετέχετε σε αυτές τις συνεδριακές διαδικασίες. Γιατί σαν έρθει η ώρα να αξιολογηθεί και να κριθεί η σημασία τού Συνεδρίου για τη Παράταξή μας, και εσείς και όλοι μας να αισθανόμαστε ότι τότε που ελήφθησαν οι μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις ήμασταν κι εμείς εκεί.
Πρέπει όλοι να φύγουμε αύριο από αυτόν το χώρο με τη βεβαιότητα ότι πρώτη η Παράταξή μας, μόνη ή μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είναι αυτή που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Και αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε σε ολόκληρη την κοινωνία.
Οι Έλληνες πολίτες πάντοτε στις δύσκολες στιγμές στήριζαν τις ελπίδες τους σε αυτή την Παράταξη. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οσάκις η Ελλάδα πέρναγε δύσκολες και βαθιές κρίσεις, στην έξοδο ήταν πάντοτε και την έδειχνε η Παράταξή μας, με την όποια έκφρασή μας, με τους όποιους, παλαιότερα, ιστορικούς ηγέτες της και με το όποιο όνομά της – και αυτό θα κάνουμε και τώρα.
Θα διασφαλίσει τη σταθερότητα, την πολιτική και οικονομική δημοκρατία, την ανάπτυξη, την ευημερία για όλους τους πολίτες. Πάνω απ’ όλα, όμως, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Και το μήνυμα αυτό πρέπει περάσει. Να το περάσουμε σε όλη την κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, μέσα και έξω από την Ελλάδα. Πρέπει να περάσει στους φίλους και συμμάχους μας στην Ευρώπη, στον κόσμο. Ότι η Ελλάδα, η νέα Ελλάδα, με κύρος, αξιοπιστία και λόγο κοιτάει μπροστά, με αισιοδοξία στο μέλλον.
Σε αυτό το καινούργιο το κάλεσμα, που απηύθυνε χθες ο Πρόεδρός μας, Αντώνης Σαμαράς, και που σήμερα απευθύνει η Παράταξή μας σε όλη την Ελλάδα, θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Ενωμένοι, αλληλέγγυοι και αποφασισμένοι. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν θ’ αργήσει η μέρα που εμείς και τα παιδιά μας θα ζήσουμε και πάλι σε ένα περιβάλλον σιγουριάς και ασφάλειας, με μια Ελλάδα να λάμπει και πάλι στον κόσμο.
Γι’ αυτή, λοιπόν, τη νέα Ελλάδα αγωνιζόμαστε. Αυτό είναι το μήνυμα του Συνεδρίου μας. Θα περάσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, κι εμείς, όλοι, στρατιώτες, στην πρώτη γραμμή για να τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια στον ωραίο μας αγώνα.