Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Απειλή» ΝΔ: Επαναφέρουμε την ιθαγένεια

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια επαναφέρει στο προσκήνιο η ΝΔ ως «απάντηση» στις πιέσεις που ασκουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μετά και το αδιέξοδο στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας .
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο νέος νόμος για ιθαγένεια ετοιμάζεται καθώς «ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μερικές διατάξεις μη συμβατές με το Σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να τις αλλάξουμε…«.
Ωστοσο το θέμα είχε παγώσει μετά τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάτι όμως που φαίνεται να αλλάζει μετά την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει στην τριτοκομματική κυβέρνηση με φόντο το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η απόφαση του ΣτΕ να κρινει αντισυνταγματικό το νομοσχεδιο είχε προκαλεσει τριγμους στην συγκυβέρνηση. Μάλιστα όταν τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει απλώς γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας, ο Αντώνης Σαμαράς, είχε δώσει εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάσει μέσα σε επτά ημέρες νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ. Τότε, η κυβέρνηση έκανε μπάι πας στις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ , καθώς με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, «πάγωσε» τις διαδικασίες χορήγησης της ιθαγένειας. Μάλιστα συγκεκριμένη εγκύκλιος χαρακτηρίστηκε από πολλούς δημάρχους ως παράνομη και αντισυνταγματική, οι οποίοι αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν πριν τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Πάντως, πολλά θα κριθούν νέα προσπάθεια συνεννόησης των τριών πολιτικών αρχηγών που θα επιχειρηθεί την Πέμπτη, στη διάρκεια νέας σύσκεψης στο Μαξίμου.

aftodioikisi.gr