Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Die Welt: «Κύριε Σόιμπλε, μιλήστε για τα δάνεια πολέμου»


nazi akropoliΜεγάλο δημοσίευμα της ιστοσελίδας της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» καλεί με τον τίτλο «Κύριε Schäuble, μιλήστε για τα δάνεια πολέμου» την γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση στο θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
Το κομμάτι παραθέτει πολλές λεπτομέρειες από το ιστορικό και τις εξελίξεις της υπόθεσης. Γίνεται αναφορά στον διαχρονικό ρόλο του Μανώλη Γλέζου αλλά και την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ομόνοια του ελληνικού λαού γύρω από την προβολή της σχετικής απαίτησης, καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η άποψη της εφημερίδας εκφράζεται με την τελευταία παράγραφο:
«Αυτή η απειλητική ηθικά κατάσταση θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία, αργά ή γρήγορα, υπό πίεση, ώστε να κάνει, τουλάχιστον συμβολικά, υποχωρήσεις, π.χ. μέσω μιας μερικής αποποίησης των οφειλόμενων από την Ελλάδα ποσών, τα οποία θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποποιηθεί κάποτε, γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να τα αποπληρώσει».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι το πιο πολυδιαβασμένο στην ιστοσελίδα της Welt και πολλοί είναι οι οργισμένοι Γερμανοί που εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης από την κυβέρνηση της χώρας τους. Αυτό δείχνει και πόσο λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο ενός φιλικού συμβιβασμού, στο οποίο καλεί εμμέσως η εφημερίδα.

ysterografa.gr